Google skjuler artikler om Martin Lumbyes påståede CV-pynt

Google har fjernet links til artikler om, at tidligere generalsekretær for Aarhus Festuge Martin Lumbye angiveligt skulle have pyntet på sit CV. Pressenævnet havde ellers afgjort, at artiklerne ikke skulle fjernes. Det er en glidebane, siger ekspert.

Google mener, at Martin Lumbye, tidligere generalsekretær for Århus Festuge, har »retten til at blive glemt« for sit påståede CV-fusk. Det mente Pressenævnet ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Du kan ikke længere søge på Google efter 11 artikler i Jyllands-Posten om, hvordan den tidligere generalsekretær for Aarhus Festuge, Martin Lumbyes, karriere angiveligt blev pyntet i et såkaldt presse-CV.

Artiklerne er godt nok stadig tilgængelige på Jyllands-Postens hjemmeside, hvis man søger på Martin Lumbyes navn, men Google har besluttet at foretage en såkaldt »af-indeksering« af artiklerne fra 2006, skriver Jyllands-Posten, så artiklerne ikke dukker op ved googling på samme emne.

Den tidligere generalsekretær forsøgte i 2014 via Pressenævnet at få nogle artikler om, hvordan bl.a. hans erhvervs- og bestyrelseskarriere blev overdrevet i et presse-CV, fjernet fra Jyllands-Postens hjemmeside. Han mente blandt andet, at de var belastende og ikke havde nogen nyhedsværdi længere. Pressenævnet afviste dog hans klage.

Læs mere om Martin Lumbyes pyntede CV på JP.dk i dag (betalingsartikel)

Se oversigt over de skjulte artikler om sagen fra 2006 på JP.dk

Juraprofessor Søren Sandfeldt Jakobsen siger til Jyllands-Posten, at Googles håndtering sætter spot på den såkaldte »ret til at blive glemt«, som en EU-dom fra 2014 har tvunget Google til at føre ud i livet.

»Det er første gang, jeg hører, at der herhjemme bliver fjernet links til væsentlige historier fra toneangivende aviser. Det er lidt af en glidebane,« siger Søren Sandfeldt Jakobsen til avisen.

Martin Lumbye selv har ifølge Jyllands-Posten ingen kommentarer.

Kommunikationsbureauet Ulveman & Partners har dog torsdag morgen henvendt sig til Berlingske og til BT i en mail på vegne af Martin Lumbye og præciseret, at sagen ikke handler om Lumbyes eget CV, som han sendte til bestyrelsen for Festugen, før han blev ansat. Hans CV i jobansøgningen indeholder nemlig ikke de påståede unøjagtigheder.

Artiklerne drejer sig om et såkaldt presse-CV, hvoraf det blandt andet skulle fremgå, at Lumbye har en bachelorgrad i dramaturgi, selv om han ikke har færdiggjort uddannelsen. Oplysningen om bachelorgraden er adskillige gange bragt i danske medier i omtalen af Lumbye, selv om Aarhus Kommune ifølge Ulveman & Partners har været i besiddelse af Martin Lumbyes retmæssige CV.

Pressenævnet har i 2014 taget stilling til artikler om sagen bragt på Jyllands-Posten og Informations hjemmesider. Pressenævnet afgjorde, at artiklerne ikke skulle af-indekseres på de to aviser.

Martin Lumbye afviser, at han krævede artiklerne af-indekseret af Google med henvisning til "retten til at blive glemt". Martin Lumbyes krav bundede udelukkende i, at der ifølge ham ikke var pyntet eller snydt med det pågældende CV.

Læs Pressenævnets afgørelse om artiklerne på JP.dk

Læs Tilsvarende afgørelse om artikler i Information

Tilføjelse: Der er tilføjet »angiveligt« i hhv. underrubrik og indledning i forhold til den oprindelige artikel. Desuden er artiklens sidste afsnit tilføjet den 11. december 2015.