Google optog tyve på fersk gerning

Googles Street View-tjeneste er flere gange blevet beskyldt for at offentliggøre billeder, der krænker privatlivets fred. Men nu viser det sig, at tjenesten måske kan være med til at løse en tre år gammel tyverisag fra Sønderjylland.

To tyveknægte fotograferet af Google Street-View, mens de er i gang med at stjæle en havetraktor fra Jørgen Petersen Maskinforretning i Rinkenæs. Foto fra Google Street View Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tissende mand på gaden og et elskende par i hed omfavnelse – mens den enes kone eller mand intetanende sidder derhjemme og venter.

Google er kendt for at fange ganske almindelige mennesker i prekære situationer, når søgemaskinens Street View-biler kommer kørende ad bygader og landeveje i hele verden.

Faktisk er de så kendt for det, at det flere gange har været til debat, hvorvidt tjenesten krænker privatlivets fred. I lande som Tjekkiet og Grækenland har Google endda haft forbud mod at tage billeder i en periode.Men i den lille by Rinkenæs ved Gråsten i Sønderjylland har Google-tjenesten vist sig at bringe noget godt med sig. Googles Street View-kamera har nemlig taget to tyveknægte på fersk gerning, idet de for næsten tre år siden var i færd med at stjæle en havetraktor fra Jørgen Petersen Maskinforretning.

Det var ellers et tyveri, som Syd- og Sønderjyllands Politi ikke havde opklaret, og som så ud til at forblive en gåde. I hvert fald lige indtil indehaverne af maskinforretningen, Christel og Jørgen Petersen, kort før jul brugte Google-tjenesten til at finde en adresse til en kunde fra Hamburg.

»Vi kørte hele vejen gennem Rinkenæs på Google, da vi nåede frem til vores egen butik. Og det var altså virkelig noget af et chok og ret mærkeligt: For lige dér var tyveknægtene i gang med at sjæle vores havetraktor. Sådan helt fuldstændig tilfældigt,« fortæller Christel Petersen. På billedet fra Google Street View ser man to yngre mørkhårede mænd i færd med at flytte den røde havetraktor. Ved siden af mændene holder en sølvgrå Opel med en hvid kassetrailer spændt på.

Ansigterne på de to tyveknægte og nummerpladen på bilen har Google sløret i henhold til virksomhedens praksis, og fordi der er gået så mange år, kan sløringen tilsyneladende ikke fjernes.

Gode chancer for at fange tyvene

Politikommissær ved lokalpolitiet i Sønderborg Peter Baum er dog alligevel optimistisk.

»Jeg vil mene, at hvis vi kan få identificeret personerne på billedet, så har vi en god sag,« siger han:

»Det er langtfra sikkert, at den forurettede kan få sin traktor igen, men hvis vi finder gerningsmændene, så kan han jo rette et erstatningskrav mod dem.«

Christel og Jørgen Petersen gør sig ikke forhåbninger om at se deres røde havetraktor til en værdi af 15.000-16.000 kroner igen.

»Den er nok væk. Men jeg håber stadig, at politiet får fat i de her tyveknægte, og at de kan få deres straf,« siger Christel Petersen.

Syd- og Sønderjyllands Politi efterlyser nu vidner, der kan genkende de to mørkhårede mænd på Street View-billedet eller den sølvgrå bil, som mændene tilsyneladende kom kørende i.