Google kan spore dig på offentlige hjemmesider

Flere offentlige hjemmesider sender data om danskernes adfærd til amerikanske it-giganter.

A Google search page is seen through a magnifying glass in this photo illustration taken in Brussels May 30, 2014. Google has taken the first steps to meet a European ruling that citizens can have objectionable links removed from Internet search results, a ruling that pleased privacy campaigners but raised fears that the right can be abused to hide negative information. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY POLITICS) Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du logger på med NemID på en række af de offentlige myndigheders hjemmesider, så bliver dine data sendt videre til amerikanske it-giganter.

Flere offentlige myndigheder bruger nemlig gratis tjenester fra amerikanske it-selskaber på deres hjemmesider, og det giver selskaberne mulighed for at få adgang til data om borgernes adfærd.

Det skriver Politiken. En opgørelse, som analysefirmaet Cookie Information har lavet for avisen, viser, at 62 procent af landets kommuner eksempelvis bruger den gratis tjeneste Google Analytics.

Det drejer sig om blandt andet Skat.dk, Sundhed.dk og Borger.dks »Min side«.

Selvom tjenesten er smart og ikke mindst gratis, så giver det Google mulighed for at gemme og anvende oplysninger, der er samlet om den enkelte bruger af tjenesten.

Formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, er skeptisk over for myndighedernes brug af analyseværktøjet.

»Problemet med Google Analytics er, at det er uklart, om de laver mere end bare webstatistik. Google får en masse informationer, som de kan bruge til at sammenkæde ting, de ved om dig. Jeg er bekymret for, hvordan det lige hænger sammen med, at Google leverer en gratis tjeneste, når det ikke ligefrem er en velgørende forening at dømme ud fra årsregnskabet«, siger formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, til Politiken.

Politiken har spurgt de offentlige myndigheder om, hvilken kontrol de fører med borgernes data.

Sundhed.dk gør det klart, at der ikke er tale om personfølsomme oplysninger, men »kun adfærdsdata«. Skat.dk forklarer, at data, der sendes videre, er i anonymiseret form.

Ifølge Politiken har Bornholm Regionskommune for tre et halvt år siden spurgt Datatilsynet, om Google Analytics var et lovligt redskab. Der er endnu ikke kommet et svar.

I lande som Tyskland og Norge har man i en periode forbudt analyseværktøjet. Da det igen blev godkendt, blev der opsat en række betingelser. Blandt andet må Google kun behandle data efter kundens instruks.