Google-kampagne vil ruste danske unge bedre mod hackere

Danske unge skal blive bedre til at lave sikre adgangskoder, når de færdes på nettet, mener Google.

Unge danskere skal være bedre til at lave sikre adgangskoder. Det er budskabet fra Google og Rådet for Digital Sikkerhed. Scanpix/Simon Bohr Fold sammen
Læs mere

Danske unge er ikke gode nok til at beskytte sig selv og deres online-tjenester på nettet med deres adgangskoder. Det mener Google og Rådet for Større Digital Sikkerhed.

Google har i forbindelse med en kampagne fået lavet en undersøgelse af de unges brug af adgangskoder - også kaldet password.

Undersøgelsen viser, at 57 % af de adspurgte i alderen 13 til 23 år har samme adgangskode til alle eller de fleste af deres online-tjenester såsom Facebook, YouTube og Instagram.

Det er dog en rigtig dårlig idé, forklarer Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Det, der ofte sker, er, at et password fra et sted bliver hacket. Og hvis man har brugt det samme password på flere sider, så kan man gætte ens password på alle siderne, siger han.

- Det vigtigste er, at man sørger for at finde nogle passwords, der er svære at kende for nogen, der ikke kender til ens egne tanker. Og at man husker at skifte sit password, så man ikke bruger det samme password flere steder.

Google begynder derfor i uge 45 en kampagne, der skal forbedre de unges adgangskoder.

Et element i kampagnen bliver et forsøg på at få overtalt unge til ikke at have den samme adgangskode til forskellige sider. Det er selv om, at det er nemmere at huske end mange forskellige.

- Vi anbefaler at bruge nogle forskellige gratis programmer - såkaldte password-managers - som kan hjælpe med at huske de mange forskellige passwords, siger Rasmus Theede.

- Ellers findes der det, som hedder password-sætninger, hvor man bruger en længere sætning i stedet for ord. Der er også teknikker til, hvordan man kan blive bedre til at huske lange passwords.

Under kampagnen vil Google blandt andet formidle teknikker til at lave og huske hacker-sikre adgangskoder. Det skal formidles af tre populære brugere på videotjenesten YouTube.

/ritzau/