Google-finansieret tænketank fyrer Google-kritiker efter hyldest til Vestager

En amerikansk tænketank, der modtager store beløb fra formanden for Googles moderselskab, beskyldes for at have fyret en kritisk medarbejder for at tækkes Google.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google beskyldes for at have fået en respekteret forsker bortvist fra en tænketank, som formanden for søgegigantens moderselskab har doneret penge til i en årrække. New York Times fortæller, at Barry Lynn, der som en del af den venstreorienterede tænketank New America, kæmper mod techgiganters dominans, reelt blev forvist fra tænketanken.

Det skete, efter han skrev et opslag, hvor han bifaldt den milliardbøde, EU med Margrethe Vestager i spidsen gav Google.

Opslaget blev først fjernet fra tænketankens hjemmeside, hvorefter det et par timer senere blev publiceret igen. Nogle dage efter blev Barry Lynn, der blandt andet har skrevet bogen »The New Monopoly Capitalism and the Economics of Destruction«, kaldt ind til sin direktør, der ville sætte gang i en proces, hvor Barry Lynn og afdelingen »Open Markets« som han leder, ikke længere skulle være en del af tænketanken.

Det var kulminationen på flere dages uro i organisationen, hvor medarbejderne ifølge kilder frygtede, at Eric Schmidt, der er bestyrelsesformand for Googles moderselskab, ville trække stikket. Schmidt har siddet som bestyrelsesformand for organisationen, hvor konferencerummet også er opkaldt efter ham.

Ifølge en email fra tænketankens direktør Anne-Marie Slaughter, som New York Times har set, skyldtes samarbejdets ophør ikke Barry Lynns arbejde, men Slaughter skrev, at han bragte organisationen i fare.

Barry Lynn mener, at Slaughter har givet efter for pres og sat investorens ønsker over egen integritet.

»Google er meget aggressive med at få kontrol ved at smide penge rundt i Washington og Bruxelles. Folk er blevet bange for Google,« sagde Barry Lynn til New York Times.

New America afviser beskyldningerne og Google understreger, at de respekterer uafhængigheden hos de organisationer, som de støtter.

Få timer efter New York Times oprindelige artikel blev publiceret, fyrede tænketanken Barry Lynn for ukollegial opførsel. Anne-Marie Slaughter fulgte op på Twitter, hvor hun skrev, at artiklen var falsk uden at komme ind på, hvordan.

New America har nu offentliggjort email-korrespondancen mellem Anne-Marie Slaughter og Barry Lynn, som, de mener, dokumenterer, at Barry Lynn blev bortvist for at være usamarbejdsvillig.

Barry Lynn har lanceret websitet Citizens Against Monopoly, hvis erklærede mål er at stoppe Googles dominans. I den oprindelige New York Times-artikel får han opbakning fra Marc Rotenberg, der er præsident for Electronic Pricacy Information Center, som ikke accepterer private donationer.

Han fortæller, at det er blevet vanskeligere at finde samarbejdspartere i takt med at flere organisationer tager imod Googles donationer.

»Der er simpelthen færre organisationer, der advarer mod den fare, Google udsætter vores privatliv for. De grupper, der burde sige fra, er tavse,« sagde Marc Rotenberg til New York Times.

Historien kommer frem samtidig med bekymring over, at Google med sin magt over søgealgoritmer og andre dele af vores liv reelt kan være med til at kontrollere det verdensbillede, vi bliver præsenteret for.