Google-brugere overvåget af spionprogram

Næsten 40.000 danskere har downloadet et program, der i skjul sender oplysninger om deres færden på internettet til en server i USA, Hvad er motivet?

39.289 danskere har downloadet programmet, der spionerer mod brugeren. Foto: Toshifumi Kitamura/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når tusindvis af danskere har benyttet sig af et tilføjelses­program til Googles internetbrowser Chrome, har de samtidig delt ud af deres privatliv.

Programmet – et såkaldt plugin – gør det muligt for brugerne at tage billeder af hele hjemmesider, så brugeren også kan se siderne uden at være online. Men sammen med programmet er der blevet downloadet et spionprogram, som i skjul har sendt minutiøse data om brugernes færden på internettet til en server i USA. Det viser en gennemgang af tilføjelsesprogrammet »Webpage Screenshot«, som IT-sikkerhedsfirmaet CSIS har lavet.

På verdensplan har mere end 1,2 millioner mennesker downloadet programmet, mens det er blevet hentet 39.289 gange i Danmark, siger Peter Kruse, der er IT-sikkerhedsekspert og direktør i CSIS.

»Der er indsamlet en sværm af oplysninger om, hvordan bestemte brugere har surfet rundt på internettet. Programmet har gjort det muligt at se, hvilke sider brugerne besøger, og hvornår de gør det. Oplysningerne sendes tilbage til serveren i USA, hvor de kan indsamles. Det er dybt ulovligt,« siger Peter Kruse.

Svenske virksomheder ramt

Der er dermed også et dansk spor i sagen, som det svenske medie Dagens Nyheter beskrev tirsdag. En ekspert fra IT-sikkerheds­virksomheden Sentor MSS sagde til avisen, at flere svenske virksomheder er ofre for spionprogrammet, samt at der ikke er en logisk grund til, at oplysningerne indsamles.

Det er endnu uvist, om danske virksomheder er blevet overvåget af programmet, og hvad personen bag programmet har brugt de indsamlede oplysninger til. Til Dagens Nyheter siger manden bag programmet, at han har brugt oplysningerne til at udarbejde statistikker om internetadfærd for herefter at sælge oplysningerne videre.

Ifølge Peter Kruse er der dog ikke tvivl om, at oplysningerne er så detaljerede, at man kan bruge dem til at kortlægge en persons færden på nettet, hvis man ønsker det. Desuden vidner opbygningen af programmet om, at det er lavet med et ulovligt formål:

»Programmet er indrettet sådan, at det er først er installeret i en periode, inden det begynder at høste data. Det ser ud, som om man har ønsket at maskere formålet med appen for at få det til at se ud, som om det er legitimt, siger Peter Kruse.

Google har fjernet program

Der er generel grund til at være mere påpasselig med, hvad man downloader, mener Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Sagen viser ifølge hende, at forbrugerne generelt er for ukritiske.

»Forbrugeren har generelt ikke nok viden om, hvilken risiko de udsætter sig selv for, og det her er jo en alvorlig krænkelse af privatlivet. Derfor skal forbrugerne også være meget mere påpasselig og kritiske i forhold til, hvad de vælger at downloade. Og så understreger det også, at der er en forpligtelse for ud­bydere som Google i forhold til, hvilke ydelser og programmer de vælger at promovere,« siger Birgitte Kofod Olsen.

Tilføjelsesprogrammet »Webpage Screenshot« er ikke udviklet af Google, men kunne indtil tirsdag downloades gratis i Google Chromes Webshop, hvor man kan downloade en række forskellige tilføjelser til den populære browser. Googles danske afdeling oplyser til Berlingske, at udbyderne af programmer ikke har lov til at promovere deres produkter via Google, hvis de bryder virksomhedens etiske retningslinjer. Tilføjelses­programmet er nu fjernet fra Googles webshop.