Google afslører jetset-dronning

Ved du ikke, hvem den narkosigtede 40-årige fra det danske jetset er, så findes svaret på Google. Selvom medier og bloggere sletter navnet, så husker søgemaskinen. Navneforbud eller ej.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

'Vi googler det lige'. Det er efterhånden et standardsvar for mange, når der opstår tvivl om noget. Også hvis der er tvivl om navnet på en vis hemmelig jetsetter, der er sigtet for narkotikahandel, kan Google hjælpe.

Det er ikke kun private bloggeres kommentarer, man kan finde på Google, men også artikler og blogindlæg fra etablerede medier, som ellers har fjernet indholdet fra siderne. Google gemmer nemlig gamle versioner af siderne. Og med et let tryk på musen er alle de ‘forbudte’ oplysninger til frit skue.

»Principielt set overtræder Google navneforbuddet. Men samtidig viser det, at navneforbuddet er et slag i luften, når et navn er kommet ud på internettet,« siger mediejurist Oluf Jørgensen.
Google vil ikke udtale sig om den konkrete jetsetter-sag, men er i gang med at rydde op i de mange ‘forbudte‘ links og gemte hjemmesider. Ifølge kommunikationsmedarbejder for Google i Danmark, Thomas Jensen, er Google dog ikke ansvarlig for de oplysninger, der dukker op ved en søgning.

Stadig muligt at finde navnet
»En Google-søgninger blot et ‘ekko’ af nettet. Hvis man ønsker at få fjernet indhold fra internettet, bør man kontakte ejeren af den eller de hjemmesider, hvor indholdet ligger,« siger han.
Derfor kan det stadig være muligt at finde frem til navnet på den narkotikasigtede kendis.
»Først når indholdet er blevet fjernet, og Google har gemt hjemmesiden igen, vil indholdet ikke længere være at finde på Googles søgeresultater,« fortæller Thomas Jensen fra Google.

Det kan være fornuftigt at tænke sig en ekstra gang om, før man offentliggør personlige oplysninger om andre personer. For man er selv ansvarlig for de informationer, man lægger ud på nettet, siger Janni Christoffersen fra Datatilsynet. Og mens søgemaskiner som Google går fri, er der flere eksempler fra Danmark på, at bloggere og webdebattører er blevet dømt for det, de har skrevet på nettet.
»Hvis man er kommet til at offentliggøre oplysninger, der ikke må offentliggøres på nettet, skal man prøve at få det fjernet,« siger Janni Christoffersen.