Godt nyt til danske diabetikere

Regionerne har oppet sig med behandlingen af diabetes, viser ny rapport. Der er kommet meget større fokus på området, forklarer en professor.

Især Region Hovedstaden har oppet sig efter dumpekarakter i diabetesbehandlingen sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELMER MARTINEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt nyt til landets diabetespatienter, for regionerne er blevet langt bedre til at behandle dem. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Indikatorprojekt ifølge Ugeskrift for Læger.

Diabetesambulatorierne i de fem regioner skal leve op til fem krav i behandlingen af patienterne, og det omfatter blandt andet undersøgelser hvert andet år og måling af blodtryk mindst én gang om året. I år fik 85 procent af landets diabetespatienter opfyldt alle seks krav om behandling, hvilket er bedre end sidste år, hvor tallet blot var på 73 procent.

Den markante forbedring glæder professor og forskningsleder Peter Rossing fra Steno Diabetes Center i København.

- Det er dejligt, at det går fremad med kvaliteten. Det gode resultat hænger sammen med, at ambulatorierne er blevet bedre, fordi der er kommet et meget større fokus på diabetesbehandlingerne, blandt andet med nogle nye vejledninger. Jeg håber, at det vil være med til at gøre kvaliteten endnu bedre fremover, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

For selv om Peter Rossing er begejstret for de nye resultater, mener han stadig, at der er plads til forbedringer. I den nye rapport er i alt 37.500 patientforløb blevet undersøgt, men fra næste år skal data fra de praktiserende læger også tages med.

- Det vil give os et meget bedre grundlag for at vurdere, hvordan det går. 80 procent af samtlige patienter med Type 2 Diabetes behandles hos de praktiserende læger, så næste år får vi et bedre billede af, om det faktisk går så godt med behandlingen, som de nye tal viser. Men det ser ud til at pege i den rigtige retning, siger han.

Det er især Region Hovedstaden, der har oppet sig efter dumpekarakter sidste år. Den gang kunne Region Hovedstaden ikke opfylde et eneste af de seks krav, men nu er fem ud af seks opfyldt, og noget tyder på, at det var tekniske problemer, der førte til det dårlige resultat. I rapporten fra i år står der, at Region Hovedstaden har fundet og rettet en fejl i deres IT-system, mens Peter Rossing vurderer, at dumperesultatet har fået regionen til at være ekstra meget på mærkerne.

Han kaldte det dengang både bekymrende og skuffende, at hovedstadsregionen, som har forholdsvis mange specialeafdelinger, ikke kunne leve op til kravene.

Udviklings- og kvalitetschef i Region Hovedstaden, Inge Kristensen, bekræfter, at man har haft øget fokus på behandlingerne efter sidste års resultater. Så hun er glad for, at der nu kan sættes et hak ud for fem af de seks krav.

- Vores resultater i år er bedre i overensstemmelse med den kvalitet, som vi mener, vi har. Vi har haft særligt fokus på området, da vi er klar over, at det ikke har været helt tilfredsstillende, siger hun til Ugeskrift for Læger.

Det er Region Midtjylland, der klarer sig suverænt bedst, for her er alle seks krav opfyldt. Herefter Region Hovedstaden med fem ud af seks, Region Nordjylland med fire ud af seks og til sidst Region Sjælland og Region Syddanmark med tre ud af seks opfyldte krav.