Godsejer fjernede 500 ton sand fra badestrand: Nu står han med et forklaringsproblem

Peter Scavenius fra Klintholm Gods på Møn har fået påbud om at levere de 250 kubikmeter sand tilbage, som han fjernede fra den populære badestrand ved Klintholm Havn i slutningen af maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Kammerherre, hofjægermester og godsejer Peter Scavenius risikerer at få en sag på halsen efter at have fjernet 300 kubikmeter sand, hvilket svarer til 500 ton, fra den populære badestrand Klitholm Havn Strand.

Scavenius hævder, at han har en 30 år gammel skriftlig tilladelse fra det tidligere Storstrøms Amt, men der er bare et problem: Han kan ikke finde tilladelsen - og det kan Region Sjælland heller ikke.

Det skriver TV Øst.

»Jeg skal ikke udelukke, at der faktisk har været givet en tilladelse engang.  Men vi er nødt til at lægge til grund, at godset ikke har tilladelse, når papiret ikke findes,« siger miljøplanlægger Mads Bisgaard fra regionen til TV Øst.

Og har Klintholm Gods ikke tilladelsen, så har Peter Scavenius forbrudt sig imod loven. Indvinding af sand eller råstoffer til eget forbrug skal nemlig anmeldes til regionen, hvis der fjernes mere end 200 kubikmeter, forklarer Mads Bisgaard.

Det er ikke en hr-hvem-som-helst, der er under anklage. Som kammerherre er Peter Scavenius fra tid til anden med, når en nytiltrådt ambassadør skal ledsages til sin første audiens hos Dronningen. Han deltager også i større festligheder i kongehuset, så som dronning Margrethes fødselsdagsfester.

Sagen begyndte at rulle, da godsejer Carl Gustav Scavenius og hans far Peter Scavenius, der er tidligere godsejer og driftsansvarlig, sidste uge fik transporteret de store mængder sand fra Klintholm Havn Strand til Camping Møns Klint. Her blev de 500 ton sand brugt til at fylde en gammel swimmingpool op, så hullet blev dækket til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Margareta Dahlström, formand for Østmøn Naturforening, han anmeldt godsejer for at have kørt cirka 500 tons sand væk fra Klintholm Havn Strand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Margareta Dahlström.

Det vakte stor røre blandt de lokale beboere, som havde set en lastbil køre i pendulfart mellem den populære badestrand og campingpladsen. En borger kontaktede formanden for Østmøn Naturforening, Margareta Dahlström, som anmeldte sandtransporten til Vordingborg kommune.

»Det virker ikke rigtigt, at man fjerner sand i den målestok fra den mest populære badestrand – og så endda lige op til badesæsonen. Der er kørt så mange læs sand væk, at stranden ikke ligner sig selv. Det er til mere, end bare en sandkasse i baghaven. Det er decideret råstofudvinding,« sagde hun til BT og tilføjede, at hun efterfølgende selv har været forbi stranden, hvor hun kunne konstatere at overfladen på en strækning på over 100 meter var skrabet væk.

Peter Scavenius, der er ansvarlig for godsets drift og ejer et sommerhus ud for stranden, afviste overfor BT, at han har gjort noget forkert.

»Det er vores strand, og det har været rutine, at vi tager sand derfra, når vi har haft brug for det. Hverken strand eller klitter har taget skade. Det eneste er, at man kan se hjulsporerne, men de forsvinder, når vandet skyller op,« sagde han og tilføjede, at der kun er blevet taget sand fem til ti centimeter i strandens overflade.

Men før tilladelsen dukker op, har Peter Scavenius lidt af et forklaringsproblem.