Gode nyheder til høje mænd: Risikoen for demens falder tilsyneladende, jo højere du er

For hver 6,5 cm, du er højere end gennemsnittet, falder din risiko for demens med ti procent. Det viser et nyt dansk studie.

Nyt dansk studie viser en klar sammenhæng mellem mænds højde, målt ved sessionen til værnepligt, og risikoen for demens. Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er ikke kun, når man skal nå ting i det øverste køkkenskab, at det er en fordel at være høj. Din højde kan måske også have stor betydning for, om du senere i livet undgår demens.

Det viser et nyt studie fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

»Der er en klar sammenhæng mellem højde og demens. Sammenlignet med gennemsnittet har mænd med lavere højde større risiko for demens, mens mænd med højere højde har en lavere risiko. Det ses, selv når man korrigerer for intelligens, uddannelsesniveau og tidlige familiære faktorer,« siger studiets hovedforfatter, Terese Sara Høj Jørgensen, der er adjunkt ved afdelingen for socialmedicin på Københavns Universitet.

Studiet har brugt data fra 666.333 danske mænd født mellem 1939 og 1959, som er blevet undersøgt ved session til værnepligt i årene 1957-1984.

Helt konkret viste studiet, at for hver 6,5 cm mændene var over gennemsnitshøjden, faldt deres risiko for demens med ti procent.

Eksempelvis var gennemsnitshøjden for mænd født i 1939 ved sessionen 175 cm. Risikoen for demens for mænd, der var 181,5 cm høje ved sessionen, var ti procent lavere og faldt med yderligere ti procent for hver 6,5 cm, mændene var over 175 cm. Samme tendens gælder også for de andre fødselsår, der er inkluderet i studiet.

Også forskel på brødre med forskellig højde

Tidligere forskning har vist en klar sammenhæng mellem intelligens og uddannelsesniveau og risikoen for demens, og studiet har derfor fjernet disse tal fra ligningen ved at undersøge mænd med forskellig højde, men med sammenlignelig intelligens og uddannelsesniveau. For at undersøge sammenhængen mellem genetik og opvækstens betingelser har studiet også sammenlignet forskellene mellem brødre.

»Vi sammenligner også mellem brødre med forskellig højde, og selv der giver højden altså en forskel i risiko for demens. Brødrene kan man nemlig antage havde delvist samme opvækst og gener,« siger Terese Sara Høj Jørgensen.

Selv om forskerne altså har fundet denne klare sammenhæng mellem højde og risiko for demens, er det formentlig ikke dine knoglers længde i sig selv, der afgør, hvor sandsynligt det er, at du bliver dement.

»Højden er et mål for vækstbetingelser i det tidlige liv. Højden er altså et mål for ernæringstilstand og stress i det tidlige liv eller mangel på samme. Højde er i høj grad også genetisk betinget, men det er så det, vi har delvist korrigeret for i dette studie,« siger Terese Sara Høj Jørgensen, der også oplyser, at den generelle risiko for at udvikle demens for mændene i studiet, der havde en maksimal alder på mellem 57 og 77 år, var på 1,6 procent.