Goddag til Schlüter og Siddique

Trods Socialdemokraternes kanonvalg blev gruppeformand Klaus Hansen ikke genvalgt. Borgerrepræsentationen siger også farvel til SFeren Jens Johansen. Den konservative Peter Schlüter er ny i københavnsk politik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte opsigt, da Venstres nu forhenværende overborgmesterkandidat Søren Pind under valgkampen beskyldte den socialdemokratiske kandidat Sikandar Malik Siddique for at sympatisere med Hizb ut-Tahrir. Hvis det skulle have været en skræmmekampagne, er den slået fejl. Med 437 personlige stemmer er Siddique valgt til den nye borgerrepræsentation. Han får følgeskab af en anden nyvalgt socialdemokratisk indvandrerpolitiker Ikram Sanwar, som den kommende overborgmester Ritt Bjerregaard personligt har promoveret i indvandrerkredse.

Til gengæld blev de to fremtrædende socialdemokrater gruppeformand Klaus Hansen og Kim Christensen ikke genvalgt. Kim Christensen var blandt de fem S-kandidater, som kæmpede om at blive partiets overborgmesterkandidat efter Jens Kramer Mikkelsen.

Venstre siger farvel til den kontroversielle Annette Engell, der et par gange har haft besvær med at følge partilinjen. Heller ikke Lise Helweg fik personlige stemmer nok til en plads i Borgerrepræsentationen. Martin Hirch, som for otte år siden forlod Venstres gruppe, fik et godt valg og klar til et politisk comeback.

Hos de Konservative blev Peter Schlüter, som er fhv. statsminister Poul Schlüters søn, valgt. Han kom ud i politisk stormvejr, da han på sin hjemmeside bragte sarkastiske indlæg som provokation mod tonen i indvandrerdebatten. F.eks. at Louise Frevert (DF) er bange for mørkhårede mænd med hår på brystet, og at Pia Kjærsgaard (DF) barberer sig hver morgen og opfordrer til massedeportation af muslimer.

Abderrahman Ben Haddou kom til at betale for den konservative tilbagegang. Den tidligere centrumdemokrat blev under stor medieopmærksomhed medlem af den konservative gruppe på rådhuset, hvilket fik Ole Hentzen til at bryde med partifællerne.

SF mistede to mandater ved valget. Og da de personlige stemmer var talt op, stod det klart, at de to erfarne SF-veteraner Jens Johansen og Sven Milthers måtte forlade københavnsk politik.

Et tidligere kendt ansigt fra Folketinget, Enhedslistens Jette Gottlieb, kan fra nytår skrive medlem af Borgerrepræsentationen på sit visitkort. Hun har dog tidligere haft en finger med i københavnsk politik. Hun blev berømt for ulovligt at male gule striber på kantsten for at få bilisterne til at overholde forbuddet mod parkering ti meter før et kryds.