Gocarts må køre på motorvej

Gokarts på hvide nummerplader er med høj fart på vej ind blandt biler, busser og motorcykler på de danske veje.

Ifølge metroXpress torsdag har et EU-direktiv banet vej for at køretøjer, der før kun måtte køre på lukkede baner, kan synes som biler, og det udnytter stadig flere.

»Hele sommeren har jeg solgt dem næsten ligeså hurtigt, som jeg kunne få sat nummerplader på. Jeg fik en container med 22 hjem for et år siden, og de er væk, så nu er den næste ladning på vej,« siger Richard Pottenstein, der er indehaver af forretningen Pottenstein.dk, som sælger de indregistrerede gokarts.

Da de små køretøjer er indregistreret som biler, findes der ingen præcise tal for, hvor mange, der findes på de danske veje, men det tidligere Statens Bilinspektion, Applus Bilsyn, vurderer, at der er tale om cirka 200, og at tallet er stigende.

Ud over lygter, speedometer og dæk med mønster er det kun nummerpladen, der afskiller de indregistrerede gokarts fra deres artsfæller på lukkede baner. Den betyder til gengæld at de må køre på alle offentlige veje inklusiv motorvej.

»Det er fuldstændig vanvittigt. Gokarts er så små, at man utrolig let bliver overset, og man sidder fuldstændig ubeskyttet, så når det går galt, går det virkelig galt. Det er meget, meget farligt,« siger Mogens Wilbert, der er vicedirektør i Rådet for større færdselssikkerhed og tidligere leder af Rigspolitiets færdselsafdeling.

Hos Applus Bilsyn er direktør Arne Willerslev enig i rådets kritik. Han understreger dog, at de små køretøjer teknisk set lever op til alle sikkerhedskrav, og at de derfor ikke kan forhindres i at køre ud på offentlig vej.

»De er EU-godkendt efter samme regler som andre biler, så vi skal syne dem. Men jeg ville nu stadig ikke føle mig tryg ved at køre i en. Især på motorvej er det jo et rent selvmordsprojekt,« siger Arne Willerslev.

En påstand, som forhandleren dog er uenig i.

»Jeg har selv prøvet at køre på motorvej, og det er faktisk meget sjovt. Så længe, man hele tiden kører efter, at man ikke er så stor som de andre, mener jeg ikke, det er farligt,« siger Richard Pottenstein til metroXpress.

SMC F-Kart 100 cc

Foreløbig eneste gokart-model, der er typegodkendt som bil

Ni hestekræfter

Topfart cirka 80 kilometer i timen

Cirka 30 kilometer per liter benzin

Cirka 45.000 kroner på danske nummerplader

Kilde: MetroXpress