Glubske sæler får det sværere fremover

I forbindelse med et nyt fiskeriprojekt bliver der udviklet redskaber, der holder sælerne væk fra fiskernes garn.

ARKIVFOTO. Nysgerrig sæl i Lemvig havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med sultne sæler, der hapser fisk fra fiskernes net. Ødelagte fiskeredskaber og tabt fangst er et problem for mange danske fiskere, men nu vil en gruppe eksperter finde en metode til at holde sælerne væk.

DTU Aqua, Aarhus Universitet og Nexø Vodbinderi står bag projektet, og de skal i fællesskab i gang med at udvikle mere robuste fiskeredskaber, som kan holde sælerne ude. NaturErhvervstyrelsens Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter projektet med 5,2 millioner kroner.

»Der er tale om et rigtig spændende projekt, som potentielt kan løse et stort problem for især kystfiskeriet i Danmark, siger udviklingsdirektør Karsten Biering Nielsen fra NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

De nye fiskeriredskaber skal erstatte de klassiske net med mere robuste bure. En del af udviklingen drejer sig om at undersøge, hvor effektive de redskaber er til at fange især torsk og laks.

Der er ikke nogen præcise tal for, hvor mange tons fanget fisk, som bliver ødelagt af sultne sæler. Man ved dog, at antallet af sæler er kraftigt voksende i de danske farvande.

Udover at sikre fiskene mod sæler, forventer folkene bag projektet også, at de nye redskaber i højere grad vil skåne havmiljøet. De nye redskaber sikrer nemlig også en mindre risiko for fangst af havpattedyr og fugle.