Global fagboss: Vestens velstand bygger på undertrykkelse og udnyttelse

Danmark har et ansvar for at skabe bedre vilkår for millioner af undertrykte arbejdere verden over. For vores egen velstand er bygget på deres arbejde, mener generalsekretæren for den internationale fagbevægelse, Sharan Burrow

Når et optog af røde faner fredag atter marcherer mod Fælledparken, ledsaget af slagord og kampsange om lighed og solidaritet, er det en manifestation af den faglige kamp, der gennem de seneste 100 år har sikret danskerne gode lønninger, lavere arbejdstid, højere pension og ekstra ferie.

Men danskernes kamp for bedre arbejdsvilkår bør i langt højere grad række ud over Danmarks grænser, skriver Ugebrevet A4.

Mens de europæiske regeringsledere diskuterer håndteringen af de massive flygtningestrømme og kæntringer i Middelhavet, forsømmer de at sætte ind over for de usle arbejdsvilkår, som er en af grundene til, at folk flygter.

Det mener generalsekretæren for den internationale fagbevægelse ITUC, Sharan Burrow.

I et interview med Ugebrevet A4 retter hun en skarp kritik mod de vestlige lande og multinationale selskaber, hvis velstand ifølge hende beror på udnyttelsen af undertrykte arbejdere i mindre velstående lande.

»Verdens mest magtfulde nationer baserer deres velstand på et system, der udnytter arbejdere i andre lande. Folk her arbejder til sulteløn og har ofte hverken ret til at forsamles eller strejke og har heller ingen social sikring. Det skal stoppes,« siger Sharan Burrow til Ugebrevet A4.

Som velstående nation har Danmark et ansvar for at sikre bedre vilkår til de millioner af arbejdere verden over, der hver dag knokler i farlige og sundhedsskadelige industrier til usle lønninger og uden nogen form for social sikring, mener hun.

For danske virksomheder og selskaber er en del af de globale handelskæder, hvor udnyttelsen finder sted, forklarer Sharan Burrow. Derfor er det kun rimeligt, at vi hjælper med at sikre bedre forhold for syersker i Bangladesh, tømrere i Qatar og gadesælgere i Ghana.

»I har som danskere et velfungerende samfund med stærke regler, et solidt skattesystem, solidaritet og ret til fundamental social sikkerhed. Men jeres virksomheder anvender samme model for udnyttelse af arbejdere i andre lande,« siger Sharan Burrow til Ugebrevet A4 og fortsætter:

»Når jeres velstand delvist bygger på en model, hvor arbejdere udnyttes, har I også et ansvar.«