Glemmer du at tænde baglygterne? Det skal ny kampagnefilm lave om på

Når baglygterne er slukkede, kan farlige situationer opstå på vejene. Derfor lanceres ny kampagnefilm.

I første kvartal 2019 har Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik spurgt 1.557 bilister om følgende: Har du inden for de seneste tre måneder oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget? 63 pct. svarede ja. Foto: Morten Kjeldsen Fold sammen
Læs mere

Ved lygtetændingstid glemmer danskere at tænde baglygterne. Det skal en ny kampagnefilm fra Rådet for Sikker Trafik, transportministeren og Færdselsstyrelsen lave om på.

Seks ud af ti danskere har oplevet, at andre bilister glemmer at tænde baglygterne. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Rådet for Sikker Trafik. 13 pct. af de udspurgte har også været ude for at måtte bremse hårdt op eller undvige, fordi bilen foran ikke lyste rødt bagtil.

»Det er afgørende, at vi kan færdes sikkert i trafikken. Derfor ser jeg også med stor alvor på, at så mange bilister ikke har lys i baglygterne. Det er til fare for bilisten og ikke mindst for de mange trafikanter, som bliver mødt med det i trafikken,« siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.

I den nye kampagnefilm bliver du instrueret i, hvordan og hvornår baglygterne skal tændes.

»Når solen går ned, skal baglygterne på din bil være tændt. Det gælder også, når sigtbarheden er nedsat, for eksempel når det regner eller er tåget. Tænd nærlyset. Så er du sikker på, at der er lys i baglygterne,« lyder det.

Kravet om automatisk lygtetænding er en relativ ny regel og er løbende blevet ændret. Ikke alle biler er udstyret med baglygter, som tænder automatisk. Derfor kan nogle bilister ende med at køre rundt uden lys bagpå. Enten fordi de glemmer det eller ikke ved, hvordan de tænder dem.

Kampagnevideoen minder dig om, hvornår lyset skal tændes, og hvordan du kan være sikker på, at der er korrekt lys foran og bagved.

»Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset,« siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik.

Det er muligt at undersøge, om et værksted kan indstille bilen, således at baglygter tænder, når motoren starter.

Det koster 1.000 kroner i bøde, hvis du glemmer at tænde baglygterne i lygtetændingstiden, eller hvis du har lygtefejl på bilen. Se alle reglerne for baglygter her.