Glem det: Du må ikke længere tage to uddannelser

Med en ny politisk aftale er det ikke længere muligt at tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau.

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti einge om at oprette en såkaldt kvalitetspulje til bedre undervisning på de videregående uddannelser. Puljen får tilført over 100 millioner kroner årligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med at tage to videregående uddannelser på samme niveau eller lavere på statens regning.

Det er regeringen netop blevet enig med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om.

Fra næste år er det ikke længere muligt f.eks. at læse til lærer først og derefter tage en anden mellemlang eller kort videregående uddannelse. På samme måde er det ikke længere muligt at tage to lange videregående uddannelser.

Det er uklart, hvor mange der vil blive ramt af opgøret med såkaldt dobbeltuddannelse. Men i 2014 begyndte mere end 2.200 danskere på her måde på deres anden videregående uddannelse.

Dermed bliver der bl.a. sparet omkring 105 millioner kroner årligt, som regeringen ifølge uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) vil bruge på at oprette en såkaldt kvalitetspulje. Puljen skal bidrage til ny og bedre undervisning og vejledning på de videregående uddannelser.

Dertil kommer en årlig besparelse på cirka 15 millioner kroner, som regeringen vil bruge på at styrke sprogområdet i uddannelsessystemet. Bl.a. for at »styrke fødekæden med forbedret sprogundervisning i folkeskolen«, som det hedder.

»Man vil fortsat kunne uddanne sig til et højere niveau. Men det er ikke længere muligt først at læse til lærer og derefter med skatteyderbetaling til pædagog,« siger hun.

Der er dog undtagelser. Det vil f.eks. stadig være muligt at tage en merituddannelse til lærer, da den er en deltidsuddannelse. Der kan også »være gode grunde til at foretage et uddannelsesmæssigt sporskifte,« som det hedder i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

»Aftalen giver fortsat mulighed for at tage mere end en videregående uddannelse, hvis man af helbredsmæssige årsager ikke længere kan anvende en tidligere gennemført uddannelse på arbejdsmarkedet, hvis ens videregående uddannelse er forældet, eller hvis man ønsker at tage en uddannelse inden for et område, hvor der er meget lav ledighed for nyuddannede og et særligt behov på arbejdsmarkedet,« lyder det.

»Vi skal hele tiden arbejde på at bruge skattepengene så fornuftigt som muligt, og det er ikke fornuftigt at uddanne sig på samme niveau af flere omgange,« siger Ulla Tørnæs.

Bliver danskerne dermed dårligere uddannet end tidligere?

»Nej, det mener jeg ikke. I stedet for dobbeltuddannelse bruger vi penge på mere kvalitet i uddannelserne,« siger ministeren.

Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mette Fjord Sørensen, kalder den politiske aftale »fornuftig«. Som hun ser det, er der »ingen grund til at kunne tage den ene universitetsuddannelse efter den anden«.

»Men det er stadig muligt at bygge ovenpå. Det er vigtigt,« siger hun og roser også planerne om at bruge flere midler på sprogområdet.

»Det er penge, der vil blive sat af hvert år. Det er et område, hvor der er brug for at gøre noget. Det kommer, allerede før regeringen er klar med den nationale sprogstrategi, som vi har ventet længe på efterhånden. Det er godt,« siger hun.