Glædelig madspild: Vi smider en milliard kroner ud i julen

Julen er højsæson for madspild i danske husstande. Alene i december smider vi mad ud for mere end en milliard kroner – men noget tyder på, vi er på vej i den rigtige retning.

Flæskesteg, rødkål og varm leverpostej: Vi laver alt for meget mad til jul - og så bliver enorme mængder af rester smidt ud. Arkivfoto: Mogens Flindt Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt

De fleste kender det: Tupperwareboksene med rester fra middagen, der tømmes i skraldespanden efter et par dage i køleskabet - og de gamle sølvpapirpakker man finder glemt på nederste hylde.

Alene i december smider en dansk familie i gennemsnit mad ud for cirka 700 kroner, hvilket svarer til, at 1,1 milliarder kroner ryger i skraldespanden, viser beregninger fra Landbrug og Fødevarer.

Selv om erhvervsorganisationen anslår, at danskerne generelt er blevet mere opmærksomme på, hvad de smider ud, er det altså stadig et stort problem i julen, fortæller Marianne Gregersen, chefkonsulent og forbrugerøkonom hos Landbrug og Fødevarer.

»I julen er mængden af mad vigtigere for os, end at vi undgår madspild. Det skyldes blandt andet, at maden har en hovedrolle for mange danskere i julen, hvor vi samles om at spise,« fortæller Marianne Gregersen.

Hun peger på, at mange danskere er bange for, at der ikke er mad nok til julefrokoster og julemiddagen og derfor laver alt for meget.

Men noget tyder på, at danskerne langsomt er i gang med at ændre madspilds-mentalitet – også i juletiden. 39 procent af danskerne er blevet mere opmærksomme på at undgå at smide spiselig mad ud i julen 2015 i forhold til sidste år, mens kun to procent er blevet mindre opmærksomme. Det viser en ny Epinion-undersøgelse foretaget for Dansk Folkehjælp, hvor 1.214 er blevet spurgt.

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, ser yderst positiv på, at danskerne i højere grad har fået øjnene op for, hvor meget de smider i skraldespanden.

Husholdningerne er nemlig de største syndere i madspildskæden og står samlet set for 36 procent af det danske madspild.

Hvis vi skal komme problemet til livs, må man planlægge julen mere realistisk og lære af sine julemiddagsfejl, mener hun.

»Det kan være en god idé at føre en madspildsdagbog. Hvis man skriver ned, hvor mange gæster man har til middag, og hvor meget de spiste, begår man ikke de samme fejl næste år, som man måske gør i år,« foreslår Selina Juul – der i fjor blev kåret til Årets Dansker af Berlingskes læsere for sin indsats mod madspild.