Gjorde debattør mundlam: »Trump var 'presidential' ... Tænk hvis han vinder!«

Screenshot fra NRK Nyheter. Fold sammen
Læs mere

Hans Lysglimt Johansen er ret fascineret af Donald Trump; så fascineret at han her i slutspurten af det amerikanske præsidentvalg klæder sig som den republikanske spidskandidat.

Jakkesættet ligner på afstand en tro kopi, og det samme gør slipset, der har samme røde farve som Det Republikanske Partis »GOP-logo« (Grand Old Party, som Republikanerne ynder at kalde sig selv).

Hans Lysglimt Johansen er ikke en hvem som helst. Han er entreprenør og politisk aktiv, blandt andet med en baggrund som leder af FRIdemokratene, en norsk partipolitisk uafhængig organisation med liberalisme som ideologi. Og så er Hans Lysglimt Johansen et kendt ansigt i den offentlige debat i Norge.

Torsdag var Hans Lysglimt Johansen i studiet hos NRK efter den tredje direkte duel mellem Donald Trump og Hillary Clinton, og det var noget, der satte gang i NRKs sociale medier.

Foran ham står journalisten og filmanmelderen Brita Møystad Engseth, og til venstre står værten, der spørger ham om, hvem af de to præsidentkandidater der var bedst i debatten.

»For mig er det klart, at Donald Trump gjorde det rigtig godt. Han var fantastisk. Han tog ledelse, han var stærk på de områder, han er stærk på, han var forberedt, og han var 'presidential', som amerikanerne siger - og det er vigtigt ... (Brita Møystad Engseth står nu med åben mund, tydeligvis skeptisk).«

»Men det vigtigste er selvfølgelig, at han er der i det hele taget. Han har kæmpet sig helt hertil mod al den vanvittige modstand. Og nu står han der og er en helt klart mulig ny præsident i USA (nu går Hans Lysglimt Johansens stemme op i en begejstret spids) ... Tænk hvis han vinder!«

»(Lidt senere) ... Millioner af amerikanere har ventet på en som Trump, som eksponerer løgnene. Nu får han hjælp af WikiLeaks. Nu ser vi, løgnene vælte sammen foran øjnene på millioner af amerikanere ... (Brita Møystad Engseth lukker øjnene. Hun kan ikke tro, hvad hun hører, ser det ud til) ... USA kommer aldrig til at blive det samme!«

Brita Møystad Engseth: »(...) (...) (...)« (er så målløs, at hun ikke kan få ordene til at flyde - hun tager sig til hovedet og sukker).

Alene på NRKs Facebook har over 200.000 set debatten mellem Hans Lysglimt Johansen og Brita Møystad Engseth, som efter den lille, ufrivillige pause retter en skarp kritik af Donald Trump og får publikum med sig med denne kommentar til Hans Lysglimt Johansen:

»Du må simpelthen tage det slips af.«

Se hele debatten her: