»Giv min bror tilbage, ellers ...«

For første gang blev den chat, der anses som opfordring til kidnapning for at befri de terrortiltalte, fremlagt i Glasvej-sagen.

Arkivfoto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun ét ord kom ud af munden på den terrortiltalte SÜ, da han onsdag i Glostrup Ret satte sig på vidnebænken i Glasvej-sagen, hvor to af hans bekendte er tiltalt for at have planlagt et terrorangreb.

Da han selv er tiltalt i en sag, der hænger sammen med Glasvej-sagen, er det nemlig op til ham selv, om han ønskede at afgive forklaring, og det svarede han et klart rungende »Nej« til.

Det afholdt imidlertid ikke anklagemyndigheden for – for første gang – åbent at fremlægge den chatsamtale, som SÜ har ført over internettet med en person i Tyrkiet, og som er grunden til, at han selv blev anholdt i november sidste år, har siddet varetægtsfængslet lige siden, og til november vil blive sat på anklagebænken, tiltalt for terror.

Anklagemyndigheden mener, at SÜ i den pågældende chatsamtale opfordrer til kidnapning af danskere i udlandet for at kunne presse de danske myndigheder til at løslade hans to venner, de to terrortiltalte fra Glasvej-sagen.

»Nogle brødre er blevet taget her hos os. De er knyttet til »Al«-gruppen, siger de,« fortæller SÜ i chatten og forklarer efterfølgende, at det drejer sig om en person med pakistansk baggrund og en med afghansk – præcis som de terrortiltalte HK og AT fra Glasvej-sagen.

»Er det nødvendigt at gøre noget?« spørger personen i den anden ende, og SÜ svarer utvetydigt.

»Selvfølgelig ... for vi er ansvarlige for at befri gidslerne,« skriver han og fortsætter igennem flere sætninger:

»Liv for liv, blod for blod. At straffe som gengældt en vantro mod en muslim ... Giv min bror tilbage til mig, ellers dør denne vantro. Altså udveksling mellem fanger ... En rigtig god handel.«

Præcis hvem personen, som SÜ chatter med, er – udover, at han har en email-adresse med navnet »ridvan­islam« – blev der imidlertid ikke løftet sløret for i går, da forsvarerne ikke mente, at det var nødvendigt at gennemgå i forhold til denne sag. Dog lå det fast, at det er lykkedes de tyrkiske myndigheder at identificere personen ved navn.

Retssagen fortsætter torsdag, og der ventes at falde dom i slutningen af oktober.