Giv barnet to navne

Forældre fortryder oftere børnenes navne end børnene selv, mener dansk navneforsker. Et godt råd er at give børnene to fornavne.

Man skal tænke sig godt om, før man navngiver sit barn, mener navneforsker. Omvendt skal man også være varsom med at ændre barnets navn, hvis man senere skulle fortryde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En britisk undersøgelse viser, at mange forældre fortryder de navne, de har givet deres børn.

Eksempelvis fortryder 19 procent ud af de 3.000 adspurgte forældre i undersøgelsen, at de har givet deres børn et navn, som mange andre børn også hedder.

Michael Lerche Nielsen er lektor, ph.d., ved Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet.
 
Han mener, det generelt er forældrene - og ikke barnet - der fortryder navngivningen.

Læs også: Her er årets hotteste navne
Læs også: Jesus er kommet til Danmark

Det perfekte barn

- Børnene er i dag en del af vores individualistiske livsprojekter. Vi får ét barn, måske to, i gennemsnit, og så er der ikke plads til smuttere. Det gælder både navn, frisure, tøjvalg skole- og institutionsvalg. Det hele skal være perfekt. Hvis man spurgte forældrene, om barnet er skrevet op til den rette vuggestue, tror jeg, man ville få lige så mange usikre svar som i den britiske undersøgelse, siger Michael Lerche Nielsen. 

Han fortæller, at han ofte støder på personer, der er kede af deres navn, men at det måske kun drejer sig om én ud af 20 - hvilket altså er langt færre end antallet af forældre, der ville omgøre deres valg, hvis de stod foran døbefonden i dag.

Læs også: Årets mest populære 50 navne

Han understreger samtidig, at der er stor forskel på at fortryde barnets navn og til at tage skridtet, hvor man vælger at ændre navnet.

To fornavne en god idé

Michael Lerche Nielsen forklarer, at børn med sjældne eller mærkelige navne ofte bliver drillet. Hans råd er derfor, hvis man ønsker at give børnene et specielt navn, at give dem flere fornavne.

- Giv dem et almindeligt fornavn, gerne et godt, dansk navn, så man kan se, om det er et drenge- eller pigenavn. Og så gerne nogle specielle og kreative navne foruden det. Så har de et almindeligt navn, de kan bruge i skolen, og det unikke navn, de kan bruge, når de bliver kreative direktører på et marketingbureau, siger han.

Michael Lerche Nielsen fortæller, at man kan skifte barnets navn på kirkekontoret, så ofte man vil, uden at man behøver at begrunde det. Når barnet er fyldt 12 år, skal navneændringen dog ske med barnets samtykke.

Skift navn og underbukser samtidig

Hvis man synes, en decideret navneændring er for dramatisk, kan man i stedet vælge at give barnet et ekstra fornavn ud over det, der står på dåbsattesten, fortæller Michael Lerche Nielsen, der mener, man skal være varsom med at ændre børnenes navne. Eksempelvis hvis numerologen siger, at barnet får en bedre skæbne, hvis det hedder Thea med to h'er.

Læs også: De hotteste navne i 25 år

Men det er en svær balancegang ikke at finde et navn, der hverken er for sjældent eller for almindeligt.

- Det er en hårfin balance. Går man for meget til den ene side, har man bøvl hele sit liv med at stave sit navn og forklare, om det er et drenge- eller pigenavn, og hvorfor man nu skriver det på den måde. Omvendt har man et fuldstændig banalt navn som mit eget, så kan det blive så kedeligt, at det er til at græmme sig over, siger Michael Lerche Nielsen.

Der føres i Danmark ikke statistik over, hvor mange der vælger at ændre sit fornavn.

Læs også: Danskere skifter navne i stor stil