Gilleleje-fiskere taber sag i Højesteret

Det vil få store konsekvenser for Gilleleje Havns fremtid, at tre fiskere er blevet dømt i Højesteret for ulovligt fiskeri, siger Danmarks Fiskeriforening.

København: Der var tale om ulovligt fiskeri, da tre fiskere fra havnebyen Gilleleje i Nordsjælland i 2010 bevægede sig ind i et særligt område i Kattegat på jagt efter jomfruhummere.

Det har Højesteret tirsdag bestemt. Dermed er der sat endeligt punktum for den seks år lange retssag, der har forsøgt at afklare, hvorvidt fiskernes foretagende var ulovligt eller ej.

Dommen vakte stor ærgrelse i Gilleleje, hvor fremtiden nu ser dyster ud, siger byens fiskeriformand.

- Det er katastrofalt. Der kommer ikke til at være en næste generation af fiskere i Gilleleje, siger Jan Nordahl Petersen.

- Lige siden området blev lukket, har der været en afvikling af havnen, siger han og forklarer, hvordan det lukkede område er af stor betydning for fiskerne.

Det var da torsken var på et historisk lavt niveau i Kattegat, at Danmark og Sverige aftalte at forbyde al fiskeri i området, for at give bestanden en chance for at komme sig.

Og hos Greenpeace er man også modsat fiskerne meget glade og lettede for Højesterets afgørelse.

- De har brugt seks år på at trække sagen ud via alle mulige retsinstanser. Nu er der endelig ikke mere at diskutere, siger chef for Greenpeace i Danmark, Birgitte Lesanner.

Det var Greenpeace, som i første omgang afslørede fiskerne på deres ulovlige færd ved hjælp af gps-udstyr.

Ifølge Lesanner opfører fiskerne sig hyklerisk, når de nu mener, at man nu skal have ondt af dem.

- De brød konsekvent loven med vilje - en lov, der var lavet for at beskytte et lille, bitte stykke hav for at redde en fiskebestand, som de skal leve af, siger hun.

Det har taget seks år at afgøre sagen, fordi der har været juridisk tvivl om, hvorvidt den dansk-svenske lovgivning var i strid med EU-retten. Det er normalt EU, der regulerer al fiskeri.

Det betyder også, at lovgivningen kun gælder danske og svenske fiskere, mens tyskere for eksempel stadig må fiske i området.

Men Højesteret mente ikke, at lovgivningen er i strid med EU, og de stadfæstede dommen fra landsretten.

/ritzau/