Gigtpatienter snydes for genoptræning

Kun ca. halvdelen af de patienter, som har fået et nyt knæ eller en ny hofte, får en genoptræningsplan med fra hospitalet, viser analyse. Uacceptabelt, siger Gigtforeningen.

Gigtplagede hænder. Modelfoto: Peter Helles Eriksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen

Alt for mange gigtpatienter, som har fået indopereret nye knæ eller hofter, får ikke den genoptræningsplan med fra hospitalet, som skal hjælpe dem på vej til at genvinde mest muligt af deres førlighed oven på indgrebet.

Det fremgår af en analyse fra Gigtforeningen, som er kritisk over for det manglende tilbud til patienterne.

- Det er uacceptabelt, at mange patienter stadig ikke bliver tilbudt en genoptræningsplan – bl.a. fordi planen er det afgørende bindeled til den kommunale genoptræningsindsats, siger Gigtforeningens direktør Lene Witte.

Ifølge analysen, der er baseret på tal fra Landspatientregisteret, var det blot 49 pct. af patienterne med nyt knæled, som i 2009 fik en genoptræningsplan ved udskrivelse fra sygehuset, mens tallet for patienter med nyt hofteled var helt nede på 46 pct. Dermed er intet ændret her siden 2007, hvor genoptræningsindsatsen også blev analyseret.

Det viser sig desuden at der er færre patienter over 70 år end under 70 år, som får en genoptræningsplan.

- Det er veldokumenteret, at behovet stiger, jo ældre patienterne er. Det er ærgerligt at se, at der ikke udskrives flere genoptræningsplaner til ældre patienter end til yngre, for det stiller de ældre i en svær situation med at genvinde et godt funktionsniveau i dagligdagen, siger Lene Witte.

Et lyspunkt i analysen er til gengæld, at det går fremad for patienter, som er udskrevet efter en operation for diskusprolaps. Hér får 60 pct. en genoptræningsplan, hvilket er 18 pct.-point flere end i 2007.

I danske Regioner fremhæver formand Bent Hansen (S), at man selvfølgelig skal leve op til kravene om en genoptræningsplan, så folk ved, hvor de skal hen, og hvad der skal gøres.

- Hvis de siger, at folk stadig ikke får at vide, hvor de skal hen, må vi ud og slå i bordet og sige til hospitalerne ”Sørg nu for at få informeret folk”, siger Bent Hansen.