Gigant indfører krav om coronapas for medarbejdere

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – om regeringens eksperter, der nu anbefaler flere restriktioner, en ny undersøgelse, der sår tvivl ved sygeplejerskernes argumenter, og om hvordan regeringen nu vil leje fængselspladser i udlandet for at lette trykket på de danske fængsler.

Hele 300 indsatte vil i fremtiden måske skulle afsone deres fængselsstraf i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Det er onsdag, du er halvvejs igennem arbejdsugen og får her Berlingskes nyhedsoverblik til at starte dagen helt rigtigt.

Så skænk dig en kop varm kaffe, sæt dig godt til rette og få dagens vigtigste nyheder serveret på en overskuelig måde.

Dagens coronatal:

Giv os penge nu – eller lad folk dø

Sygeplejerskerne skal have mere i løn, ellers vil sygehusvæsenet brænde sammen over vinteren, og menneskeliv vil gå tabt.

Sådan lyder den hårde udmelding fra Luca Jonathan Pristed, der er talsmand for Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser.

Og udmeldingen kommer ikke alene. På Facebook opfordrer Pristed sygeplejerskerne til kollektivt at sige op 30. november. En opfordring, over 2.000 sygeplejersker nu har tilsluttet sig, selvom den ifølge eksperter vil være overenskomststridig.

Lyt til morgenposten her:

Du kan læse mere om sygeplejerskerne her.

Der hersker ingen tvivl om, at sygehusvæsenet går en hård vinter i møde. Men nye tal fra Danske Regioner tyder på, at ét af sygeplejerskernes hovedargumenter kan være uholdbart. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Det næste logiske skridt vil være mundbind«

I dagens Berlingske kan du læse om, hvordan en af regeringens ledende coronaeksperter Astrid Iversen anbefaler, at politikerne indfører yderligere restriktioner for at dæmme op for udviklingen i smittespredningen.

Berlingske erfarer, at Iversen allerede torsdag i sidste uge til et lukket ordførermøde luftede sine bekymringer for epidemiens udvikling og belastningen af sundhedsvæsenet.

»Mundbind er ikke noget, der hæmmer folk i at leve deres normale liv, og derfor vil det være effektivt nationalt, mens man bør overveje yderligere restriktioner mere lokalt og håbe på, det har en effekt. På den måde kan man opskalere restriktionerne i mindre områder for at dæmme op for smittespredningen mest effektivt,« siger Iversen til Berlingske.

Du kan læse hele historien her.

Regeringen vil leje fængselspladser i udlandet

Flere hundrede personer, der er blevet idømt fængselsstraf i Danmark, kommer måske til at afsone straffen i udlandet.

Det skriver Politiken på baggrund af et fortroligt forhandlingsnotat, som mediet har læst.

Ifølge notatet vil det koste omkring en milliard kroner over fire år.

Fængselssystemet er hårdt spændt for, da der kommer flere og flere indsatte til, imens personalet flygter. Derfor kan en uddelegering til udlandet muligvis lette trykket. Ifølge Politiken er der tale om 300 indsatte, og destinationen er stadig ukendt.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Politiken.

Du kan også høre mere om denne sag i Berlingskes nyhedspodcast Pilestræde.

Danish Crown og Ambu vil kræve gyldigt coronapas af medarbejdere

Slagterivirksomheden Danish Crown og medicinalfirmaet Ambu vil indføre krav om gyldigt coronapas til deres medarbejdere.

Det kan du læse om i Børsen i dag.

For Danish Crown omfatter dette nye krav en negativ test, bevis for vaccine eller bevis på at have været smittet med coronavirus for cirka 8.000 medarbejdere.

Ifølge Børsen har en række andre virksomheder også haft overvejelser om coronapas oppe at vende. Mærsk indførte som den første virksomhed i Danmark et krav om, at medarbejdere skal være vaccinerede, og Novo Nordisk kræver coronapas ved begivenheder med over 200 deltagere.

Læs mere om det her.

Det sker i dag

  • I dag indledes proceduren – anklagerens og forsvarernes afsluttende indlæg – i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Sagen ventes afsluttet inden jul.
  • Dronningen overrækker i dag Dronning Margrethes Videnskabspris.
  • Riksdagen i Sverige skal i dag stemme om den ny socialdemokratiske partileder, Magdalena Andersson, som ny statsminister.
  • I dag er det 162 år siden, at Charles Darwins klassiker »Arternes Oprindelse« udkom.
  • Forsangeren i rockbandet Queen, den britisk-indisk-persiske Farrokh Bulsara med kunstnernavnet Freddie Mercury, døde i dag for 30 år siden af aids i sit hjem i London. Han blev 45 år.