Gidslers rederi meldt til politiet

Fagforeningen Søfartens Ledere meldte i 2011 rederiet Shipcraft til politiet for håndteringen af gidselsituationen i Somalia, oplyser fagforeningen.

ARKIVFOTO af skibet MV Leopard, som blev kapret i 2011, hvor besætningen blev taget som gidsler af somaliske pirater. Foto: Shipcraft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede da kaptajn Eddy Lopez, styrmand Søren Lyngbjørn og fire filippinske søfolk havde været holdt som gidsler af somaliske pirater i cirka et halvt år, blev rederiet Shipcraft meldt til politiet, kom det frem tirsdag.

Politianmeldelsen kom fra fagforeningen Søfartens Ledere, der mente, at Shipcraft ikke gjorde nok for at få deres ansatte frigivet, ligesom man ikke havde hyret bevæbnede vagter til skibet Leopard, der sejlede i Det Arabiske Hav. Kapringen skete ud for Omans kyst.

»Vi er tilfredse med, at politiet allerede er i gang med deres efterforskning, og vi ser frem til, at de kommer helt til bunds i denne tragiske sag, så rederiledelsen kan drages til ansvar for det fatale svigt, den her har gjort sig skyldig i,« siger direktør i Søfartens Ledelse, Fritz Ganzhorn, på fagforeningens hjemmeside.

Sømændene blev taget som gidsler 12. januar 2011, og Shipcraft blev meldt til politiet 29. juni. Begrundelsen var, at Søfartens Ledelse ikke mente, at Shipcraft gjorde nok for at få sømændene løsladt.

23. november udvidede Søfartens Ledelse anmeldelsen til at omfatte daværende bestyrelsesformand Sysser Zerlang Phillipson, direktør Claus Bech og bestyrelsesmedlem og hovedejer John Arne Larsson, som blev meldt til politiet for brud på straffeloven og arbejdsmiljøloven.

»Det bliver interessant at høre Shipcrafts og andre involveredes forklaring på, nøjagtigt, hvorfor det har taget så usædvanligt lang tid at få besætningen forhandlet fri. Vi kan kun undre os og efterspørge forklaringer på det rekordlange forløb, som indtil videre peger i retning af en fra begyndelsen tilsyneladende modvilje til at ville forhandle og betale for at få besætningen hjem,« siger direktør Fritz Ganzhorn.

Chefanklager Ida Sørensen fra Nordsjællands Politi bekræfter, at man er i gang med en efterforskning.

»Vi har haft sagen i et stykke tid, og nu er sagen gået ind i en ny fase, fordi gidslerne er blevet frigivet, og derfor har vi mulighed for at undersøge sagen nærmere,« siger Ida Sørensen.

»Vi har efterforsket sagen så meget som muligt, men det har ikke været muligt at komme videre, fordi de centrale vidner har været i piraternes varetægt,« siger hun.

Hun vil hverken be- eller afkræfte, at man har sigtet nogen i sagen, men oplyser, at der ikke er rejst tiltale i sagen.

Nordsjællands Politis næste skridt i sagen er at tale med gidslerne, men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår det kan lade sig gøre.

Gidslerne blev holdt i fangenskab i 838 dage. Det er den længste periode, vestlige søfolk har været i piraters fangenskab.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Shipcrafts ledelse til politianmeldelsen.