Gidsel står frem: »Det var et fuldstændig surrealistisk øjeblik«

Først troede han, at det var en joke. Men få øjeblikke senere skjulte 27-årige Lillian Lepere sig under en håndvask for de to Kouachi-brødre under fredagens gidseldrama på et trykkeri i Frankrig.

Foto: ERIC GAILLARD. 27-årige Lillian Lepere gemte sig i et lille skab i otte timer, inden franske sikkerhedsstyrker stormede bygningen og dræbte de to gidseltagere.
Læs mere
Fold sammen

»Det første, min chef sagde, var, at de havde Kalashnikov-geværer. Jeg troede ikke på ham. I mit hoved var det ikke muligt. Jeg spurgte ham, om det var en spøg. Jeg kunne se på hans blege ansigt, at det var sandt, da han gentog: 'Det er ikke en spøg'.«

Ordene falder fra den 27-årige mand Lillian Lepere i et interview med fransk TV 2. Han blev ufrivilligt en del af gidselstagningen i fredags på et trykkeri i det nordlige Frankrig. Episoden blev den endelige afslutning på attentatet mod magasinet Charlie Hebdo, hvor 12 personer onsdag i sidste uge mistede livet.

Efter to dage på flugt søgte de to Kouachi-brødre, som menes at stå bag angrebet, fredag morgen tilflugt i trykkeriet i byen Dammartin-en-Goele. Her anede Lillian Lepere ikke, hvad der ventede ham. Da chefen på trykkeriet havde set brødrene ankomme med skarpladte geværer, var hans første refleks at ringe til politet.

»Han havde ikke tid. Vi hørte skridt på trappen. Vi hørte dem komme op. På det tidspunkt går vi hen mod gangen og han siger: 'Gem dig',« forklarer Lillian Lepere:

»Og det gjorde jeg. Jeg så ham gå mod gangen, og fra det øjeblik jeg gemte mig, kunne jeg kun høre, hvad der foregik.«

Lillian Lepere skjulte sig i et skab, der målte omkring 70 gange 90 centimeter og var en halv meter dybt. Hvis han bevægede sig, ville skabslågen åbne, og han kunne derfor ikke bevæge sig derinde.

»Jeg tænkte, at en af dem ville undersøge alle skabe for at lede efter noget at spise eller sådan noget. På et tidspunkt gik han (en af brødrene, red) over til køleskabet, og så gik han tilbage hen imod det skab, hvor jeg skjulte mig. Han drak vand af vanen lige over mit hoved,« siger Lillian Lepere i interviewet med fransk TV 2.

Vasken begyndte at lække, og vandet løb ned ad ryggen på Lillian Lepere.

»Jeg så hans skygge i den lille åbning mellem skabsdørene (..) Det var et fuldstændig surrealistisk øjeblik,« forklarer han.

Efter at have opholdt sig i fire timer i skabet under det højspændte gidselsdrama, fik den 27-årige mand via sin mobiltelefon kontakt til sin svoger, som herefter kontaktede politiet.

»Jeg begyndte at græde og ryste. For da vidste jeg, at jeg havde kontakt til omverdenen og det styrkede virkelig min moral,« siger han og forklarer sin lettelse, da han yderligere fire timer senere endelig hørte de franske specialstyrker rykke ind:

»Det første jeg hørte, da angrebet startede, var to høje eksplosioner. Og min første reaktion var, måske paradoksalt, at jeg følte befrielse. For jeg havde været der i otte timer«.

Det var udelukkende de to brødre, der omkom, da de franske specialstyrker stormede bygningen. I alt 17 personer har mistet livet i angrebene mod Charlie Hebdo samt den efterfølgende gidseltagning i et jødisk supermarked i Paris.