Gid jeg havde valgt en anden uddannelse

Knap en tredjedel af danskerne mener selv, at de ville have et bedre arbejdsliv, hvis de havde taget en anden uddannelse. Så gør dog noget ved det, hvis du er utilfreds, opfordrer arbejdsmarkedsforsker.

Arkiv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valgte jeg nu rigtigt, da jeg søgte ind på læreruddannelsen? Eller skulle jeg være blevet tandlæge i stedet?

Tankerne om hvorvidt det nu også er det rigtige eksamensbevis, der hænger i glasrammen, er formentlig oppe at vende i ny og næ hos de fleste. Og rigtig mange ville gerne have truffet et andet valg.

Ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for a-kassen Ase, svarer 31 procent »ja« til, at det formentlig ville have påvirket deres arbejdsliv i en positiv retning, hvis de havde taget en anden uddannelse, end den de har.

Ase-direktør Karsten Mølgaard Jensen mener, at svarene blandt andet skal ses i lyset af, at mange nyuddannede genovervejer deres valg af uddannelse, fordi de på grund af den høje arbejdsløshed har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

»Og så har mange industriarbejdere mistet deres jobs og oplevet, at det har været svært at få et nyt, da mange af de traditionelle job i produktionsindustrien simpelthen er rykket ud af landet,« siger Karsten Mølgaard Jensen.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen undrer sig en smule over, at så mange har svaret »ja« til, at det arbejdsmæssigt kunne have set bedre ud, hvis de havde valgt en anden uddannelse.

»Et eller andet sted kan man sige, at det er mangel på fantasi, hvis man ikke flytter sig, når man er utilfreds. Det er et lidt gammeldags synspunkt, at man er livsfange i den uddannelse, man har taget,« siger forskeren.

Mulighederne for at komme videre, hvis man er utilfreds, er der nemlig, mener Flemming Ibsen og pointerer, at masser af folk begynder et sted i arbejdslivet og ryger videre til et helt andet sted.

»Der er for eksempel masser af faglærte, der kan blive akademikere. Der er ikke så mange, der gør det, men muligheden er der. Du har så mange gode muligheder for at efter- og videreuddanne dig og flytte dig,« siger Flemming Ibsen.

45 procent af de 1.105 adspurgte mener ikke, at et andet uddannelsesvalg kunne have gjort noget godt for deres arbejdsliv, mens 24 procent ikke kan eller vil svare klart »ja« eller »nej«.