Ghita Nørby taler ud om sin brystkræft

Ghita Nørby løfter for første gang sløret for den brystkræft, som ramte hende sidste år.

Ghita Nørby afslører i ny bog, hvordan hun sidste år blev ramt af brystkræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun få kendte til Ghita Nørbys hemmelighed, som hun nu afslører i biografien 'Ghita'. At hun blev ramt af brystkræft og måtte se sit ene bryst fjernet på grund af sygdommen.

De første symptomer mærker hun under en ferie i Italien sammen med familie. Hun vågner en nat og har det, hvad hun kalder 'ejendommeligt'.

- Jeg tager mig til brystet og mærker et eller andet. Og dette et eller andet begynder jeg at koncentrere mig om. Det var... Det var, som om mit venstre bryst ikke var helt mit eget. Der var ingen smerter forbundet med det, men der var noget ved det, som ikke var sådan, som jeg kendte mig selv, beretter Ghita i bogen.

Smertefulde undersøgelser

Hjemme igen går hun til undersøgelse, og den viser, at der helt sikkert er noget galt. Dette 'noget' ved hun ikke, hvad er. Det kræver flere undersøgelser, men Ghita gør det ikke. For hun har jo planlagt at skulle filme i Norge. Men langsomt kommer hun til det punkt, hvor hun kommer til de store undersøgelser.

- Nogle ganske forfærdelige undersøgelser, som er utrolig smertefulde og utrolig pinefulde. Jeg får taget noget, der hedder biopsi, som er ganske forfærdeligt, men som er den eneste måde, man kan gå ind i et menneske på uden at lukke mennesket op. Og jeg får det svar, at der er kræft i det venstre bryst, fortæller Ghita i bogen.

Indlagt - efter film

Efter undersøgelserne forsøger den flittige skuespillerinde atter at overbevise lægerne om, at hun skal gøre sit arbejde færdig. De forstår det ikke, men hun får lov til at gøre sin film færdig. Og så bliver hun indlagt.

- Da jeg lå på hospitalet - hvad jeg kun gjorde halvandet døgn - så tænkte jeg, at vi skulle have et emne, der hed 'hov - hvor blev kavalergangen af?'. For man bliver nødt til at have sin humoristiske sans i brug, ellers er livet forfærdeligt at have indenbords.

I 2010 lykkes det lægerne at fjerne kræften, og hun bliver erklæret rask. Men i modsætning til underlivskræften, hun blev opereret for i starten af 90'erne, er dette meget, meget værre.

- Det er et tab - et ran, vil jeg kalde det - der er blevet taget noget af mig, som aldrig kan komme igen, og som altid for mig vil være en synlighed, det er ikke noget, jeg kan gemme væk, siger hun om det at få fjernet brystet.

Og i dag har hun vænnet sig af med tanken om døden - og i stedet vænnet sig til at putte en protese i tøjet.

- Én ting er at blive opereret inde i dine knæ - det har jeg også fået gjort - men det her er jo vitterligt en rigtig protese, som du tager af og på og gør i stand og så videre. Tak skal du have. Det er en konfrontation, som er enorm stor. Uden at overdrive.

Biografien 'Ghita' udkommer på Gyldendals forlag 28. oktober