Ghettoer kan hjælpe indvandrere til et arbejde

Tyrkere, pakistanere og polakker samler sig i bestemte områder. Indvandrere kan lettere komme i job, når de bor sammen med andre indvandrere, men det skal være de »rigtige«, fortæller en forsker.

Tyrkere, pakistanere og polakker samler sig i bestemte områder. Indvandrere kan lettere komme i job, når de bor sammen med andre indvandrere, men det skal være de »rigtige«, fortæller en forsker. Det skriver Ugebrevet A4.

I Ishøj bor 3.512 tyrkere; i Brønshøj 1.563 pakistanere; og i postnummer 6000 Kolding har 1.022 bosniere slået sig ned. Indvandrere og flygtninge samler sig ofte i områder, hvor der er i forvejen bor mange fra fædrelandet. Det viser en særopgørelse fra Danmarks Statistik for Ugebrevet A4.

Og i modsætning til den gængse opfattelse kan det være en fordel for integrationen, at flygtninge og indvandrere bor tæt sammen. Og i nogle situationer kan det føre til job. Sådan lyder den overraskende konklusion på forskning, som Anna Piil Damm står bag.

Hun er lektor på Økonomi på Aarhus Universitet og forsker i integration, arbejdsløshed og flyttemønstre.

Anna Piil Damm har undersøgt, hvor mange flygtninge fra ikke-vestlige lande, der kom til Danmark fra 1986 til 1998, som det er lykkedes at finde et arbejde.

»I modsætning til, hvad mange tror, bliver flygtninge ikke dårligere stillet ved at begynde livet i Danmark i et socialt udsat boligområde. Når man ikke taler sproget og har en anden kultur, har man behov for landsmænd, der kan hjælpe en i arbejde,« fortæller hun til Ugebrevet A4.

Men det er ikke ligegyldigt, hvem man bor sammen med. Hvis mange indvandrere og flygtninge i området er i beskæftigelse, smitter det af, så ledige også har bedre muligheder for at komme i arbejde. Forklaringen er, at en del job findes gennem etniske netværk. De beskæftigede indvandrere hjælper ledige indvandrere i job.

Bor man omvendt i et område med mange ledige indvandrere, mangler det gode etniske netværk, og så er der større risiko for selv at blive arbejdsløs.

»Vi stirrer os blind på, at det er et problem, når mange indvandrere bor sammen. Men det virkelige problem er, når mange indvandrere mangler et arbejde – og det er ikke, fordi de bor i et socialt udsat boligområde eller i en etnisk enklave,« konkluderer hun.

BNB