Gensynsglæde i Kastrup og Karup: Hold 15 vender hjem

Seks måneders krig i den urolige Helmand-provins i Afghanistan er slut for hold 15 - det sidste store hold danske soldater.

Foto: Søren Bidstrup

Første halvdel af soldaterne landede søndag ved middagstid i Kastrup, mens de resterende landede lidt senere på Flyvestation Karup. 

Soldaternes gensyn med deres kære blev dog forsinket en dag, først på grund af en sandsstorm og derefter fordi det fly, som skulle hente dem, ramte en fugl under indflyvningen til Camp Bastion.

Til gengæld landede det længe ventede Hold 15 en halv time før det planlagte tidspunkt søndag, og soldaterne kunne dermed allerede klokken 12.00 falde i armene på de mange ventende kærester, ægtefæller, forældre, venner og børn, der var mødt op i Kastrup Lufthavn.

Den ventende skare holdt vejret, mens lyden fra flyets brummende motor kom nærmere og nærmere, og at et hav af dannebrogsflag begyndte at flagre, idet flyet endelig kom til syne.

Da bagklappen på det store fly åbnede sig, og de hjemvendte soldater en efter en begyndte at gå deres pårørende i møde, blev de mødt med jubel og tilråb, i takt med at deres familier fik øje på dem.

»Det er bare så dejligt at have ham hjemme. Det har været ret underligt at gå rundt uden ham,« siger 32-årige Louise Øster, hvis mand for tredje gang har været udsendt i Afghanistan.

Hun ventede blandt de mange andre pårørende i Kastrup Lufthavn med parrets fem måneder gamle datter på armen.

Soldaternes hjemvenden markerer en milepæl i dansk militærhistorie, idet Danmark efter mere end 11 års indsats og med 43 dræbte nu indtager en mere tilbagetrukket rolle som en del af de internationale styrkers tilbagetrækning fra landet.

23. juli forlod de danske styrker således Camp Price ved byen Gereskh efter seks års tilstedeværelse i området. Der er stadig godt 400 danske soldater tilbage i Afghanistan, som afløses de kommende dage og uger.