Gensyn i Alexandria

BIBLIOTEK: Oldtidens mest berømte bibliotek lå i Alexandria, hvor UNESCO er ved at opføre et bygningskompleks, der - 1.700 år efter at det første bibliotek blev ødelagt -atter skal gøre Middelhavsbyen til et kulturelt centrum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med udsigt over Middelhavet, i det nordlige hjørne af Egypten, hvor tre kontinenter, Europa, Asien og Afrika mødes, sveder bygningsarbejdere med at opføre et moderne svar på et af oldtidens mest berømte kulturcentre: Biblioteket i Alexandria.

Næste forår kan repræsentanter for de internationale samfund ifølge planerne knappe festtøjet og berede sig på indvielsen af den ny bygning på Alexandrias havnefront i det område, der betegnes som oldtidsbyens kongelige kvarter, og hvor man formoder, at det oprindelige bibliotek lå.

Bygningen, eller genopførelsen om man vil, af det berømte bibliotek er en opgave i 150 millioner dollar-klassen, cirka en milliard danske kroner. Det er ikke penge, man lige hiver op af lommen, og det er da også FNs organisation for undervisning og kultur, UNESCO, der står som bygherre sammen med den egyptiske republik. Arbejdet med at få de 70.000 kvadratmeter til at tage form er lagt i hænderne på den norske arkitekt-koncern Snøhetta i samarbejde med det egyptiske Hamza Associates.

Koncernen vandt en international arkitektkonkurrence med 500 deltagere og har senere udvidet kontrakten til også at omfatte indretningen og bibliotekets omgivelser.

Om det kommende bibliotek kan leve op til sin berømte forgængers ry er endnu uvist. Men projektet er i al fald både stort og ambitiøst.

Bygningen bliver cirkelrund og rejser sig af grunden med store stenvægge dækket af inskriptioner. Et let tag åbner bygningen mod havet. Indadtil fører et stort indgangsrum, som man ser det i mange ældre biblioteker, ind i bygningen mod bogsamlinger og studerekamre. Komplekset kommer også til at rumme forskellige kulturtilbud og undervisningslokaler.

Udenfor suppleres biblioteket af et mindre planetarium og et vandspejl på en stor offentlig plads.

Nyere marin-arkæologiske undersøgelser i Alexandrias østlige havneområder bekræfter eksistensen af, hvad man betragter som det kongelige kvarter. Bl.a. har man fundet en bygning kaldet "Cleopatras palads". Ud fra det formoder arkæologerne, at biblioteket har ligget i samme område.

Biblioteket i Alexandria var det mest berømte af oldtidens biblioteker grundlagt omkring år 300 f.Kr. og delvis ødelagt under den romerske feltherre Cæsars belejring af byen 48-47 f.Kr. Påvirket af de græske dynastier blev Alexandria et kulturelt og kommercielt center for hele Middelhavsområdet. Biblioteket omfattede også et universitet, hvor blandt andre Euklid og Arkimedes har opholdt sig.

Biblioteket rummede en samling på 700.000 registrerede manuskripter og var ifølge overleveringerne organiseret næsten, som man ser det i nutidens forskningsbiblioteker.

Både biblioteket og dets tilhørende museum var opdelt i fakulteter, hver især ledet af en præst. Driften af biblioteket blev betalt af den egyptiske konge. Biblioteket var meget omfattende og hovedsagelig baseret på græske skrifter. Det har dog ikke kunnet dokumenteres, at biblioteket, som overleveringerne siger, har rummet græske oversættelser af stort set alle manuskripter fra andre sprog i Middelhavsområdet og Indien.

Trods diverse skader overlevede bibliotek og museum i flere århundreder, men blev ødelagt under den romerske kejser Aurelian i slutningen af 3. århundrede e.Kr. Nutidens viden om biblioteket stammer især fra skrifter fra middelalderens Byzans (Istanbul).

Beslutningen om at nyopføre biblioteket blev taget på et internationalt møde i Aswan i februar 1990. Målet er at gøre det til et informationscenter for forskere over hele verden. Inden det står færdigt, er biblioteket allerede bemærkelsesværdigt ved at være det første bibliotek i den størrelsesorden, der opføres i internationalt samarbejde.

Yderligere oplysninger:

www.snoarc.no

www.arabcont.com

www.bibalex.gov.eg

www.unesco.org/webworld/alexandria-new

Der, hvor det oprindelige bibliotek i Alexandria formentlig lå, er bygningsarbejdere nu beskæftiget med et stort internationalt projekt, der atter skal gøre Middelhavsbyen til et intellektuelt kraftcenter. Foto: Adam Amsinck

Underværker: Som flere andre bygninger og fænomener har det forsvundne bibliotek i Alexandria fået betegnelsen "verdens ottende vidunder". Men biblioteket lå faktisk i nærheden af et af de syv underværker, vi normalt forbinder med oldtiden, nemlig fyrtårnet i Alexandria. De øvrige seks underværker var: Egyptens pyramider, de hængende haver i Babylon, Artemistemplet i Ephesos, Zeus-statuen i Olympia, Mausolæet i Halikarnassos og Kolossen på Rhodos.