Gennembrud: Schweizisk kirurg og elektroder får lam dansker til at løfte

I halvandet år har 25-årige Sofie Mikkelsen været lammet fra brystet og ned. Med hjælp fra en schweizisk kirurg og elektroder kan hun nu bevæge sine ben.

Arkivfoto fra hospitalsgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et par elektroder, en pacemaker og en schweizisk kirurg på besøg i Danmark. Det er den treenighed, der har gjort det umulige muligt, og har givet den lammede Sofie Mikkelsen på 25 år bevægeligheden i benene tilbage. Det skriver DR.

Indtil operationen, der blev udført af den schweiziske kirurg Marc Possover, havde Sofie Mikkelsen ikke kunnet bevæge benene som følge af en trafikulykke på vej hjem fra skiferie i slutningen af 2015. Ulykken gjorde hende lam fra brystet og ned, men via elektroder og pacemaker indsat under huden, er det nu muligt for den unge kvinde atter at bevæge sine ben.

Operationen, som DR har fulgt i programmet 21 Søndag, er den første af sin type i Danmark. Tidligere har Marc Possover foretaget 25 lignende operationer på sin klinik i Zürich i Schweiz. Langt de fleste patienter har efterfølgende fået det bedre - nogle lever med færre smerter, mens andre ligefrem har genvundet en smule af førligheden og nu kan stå eller gå en smule igen.

Hemmeligheden bag operationen er elektricitet: En pacemaker, der kan sende elektriske impulser til muskler i knæ og hofter, indopereres under huden. På denne måde kan kontakten mellem raske nerveceller og nerveceller, der er »slukket« for tændes igen.

Operationen er kun én af mange ideer, teorier og måder, hvorpå man i større eller mindre omfang kan besejre lammelse. Tidligere på måneden hjalp et såkaldt elektronisk exoskelet racerkøreren Jason Watt til at tage de første skridt i mere end 17 år, ligesom der har været forsket i, at stamceller kunne indsprøjtes i lamme personer og dermed hjælpe dem til at genvinde førligheden.

Sidste år lykkedes det desuden britiske forskere ved hjælp af et hjerneimplantat at få en rygmarvsskadet rhesusabe til at genvinde kontrollen med sit ene ben. Ligesom lammede mennesker havde aben pådraget sig et brud på rygsøjlen, der gjorde, at hjernens signaler så at sige ikke nåede igennem til det lamme ben. Gennem trådløse informationer fra hjerneimplantatet til elektroder nær det lammede ben lykkedes det forskerne at omgå det beskadigede stykke rygmarv og dermed for aben at genvinde førligheden i det lammede ben.

Ifølge DR kan operationen i bedste fald hjælpe Sofie Mikkelsen til at komme ud af kørestolen og op at gå med støtte fra et par krykker. Dette vil dog kræve hård, daglig træning, ligesom Sofie Mikkelsens førlighed kun vil være genvundet, når elektroderne er tændt.