Gennem lang tid har virksomhederne skreget på arbejdskraft. Nu slår foruroligende tal rekord

Det seneste halve år har der været flere opslåede job end på noget tidspunkt siden 2007. Samtidig viser et foruroligende tal, at virksomhederne har rekordstore problemer med at besætte dem.

Henover sommeren har blandt andet servicebranchen meldt om stor mangel på hænder. Nu viser nye tal, at udfordringerne på arbejdsmarkedet er større end i mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er man virksomhed og mangler arbejdskraft, må man forberede sig på kamp om de jobsøgende.

Der har nemlig det seneste halve år været flere opslåede stillinger end på noget andet tidspunkt inden for 14 år, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Industri.

Dansk Industri har foretaget en analyse på baggrund af udtræk fra Jobindex, der viser, at der de seneste 6 måneder har været 200.000 jobannoncer. Det er det højeste siden 2007.

»Det er entydigt positivt, at der er så mange jobopslag. Problemet er, hvis stillingerne ikke bliver besat, og det ser vi desværre en stigende tendens til i øjeblikket, hvor over halvdelen af virksomhederne har oplevet forgæves rekrutteringer,« siger Steen Nielsen.

Udfordringer er rekordstore

De tal, Steen Nielsen refererer til, er fra Styrelsen Fra Arbejdsmarked og Rekruttering. Her viser en undersøgelse, at udfordringerne med at besætte stillinger er i markant stigning.

Opgjort i antal har der været cirka 110.000 forgæves rekrutteringer på et halvt år, hvilket er det højeste antal siden foråret 2008.

Og efter Steen Nielsens vurdering er det sandsynligvis endnu værre i øjeblikket.

»Det er et foruroligende højt tal, men endnu mere foruroligende er det, at den survey bygger på svar, der er indsamlet fra december til maj, hvor virksomhedernes søgen efter nye medarbejdere var på et noget lavere niveau, end det har været tilfældet de seneste fire måneder,« forklarer Steen Nielsen og uddyber:

»Der kan ikke herske nogen tvivl om, at rekrutteringssituationen ude i virksomhederne reelt er endnu værre i øjeblikket, end STARs undersøgelse viser. Vi kan kun gisne om, hvordan det vil få antallet af forgæves rekrutteringer til at skyde i vejret,« afslutter han.