Genganger fængslet for rim om terror

En sindslidende mand, der tidligere er dømt for at true med terror, er blevet varetægtsfængslet i fire uger. På sin Facebook-side er han kommet med talrige rim om væbnet kamp mod blasfemi, vantro og ytringsfrihed.

Der var øgede sikkerhedsforanstaltninger ved Retten på Frederiksberg, da en 31-årig sigtet i onsdag blev varetægtsfængslet for terrortrusler på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han rimede om at »henrette Allahs fjender«, om »krig mod Danmark« og om at myrde den tidligere PET-agent Morten Storm.

Endnu en sag om terrortrusler ytret på Facebook havnede i går for retten, da en 31-årig mand med georgisk baggrund i et grundlovsforhør blev sigtet efter terrorbestemmelsen i straffelovens paragraf 114 stk. 3 for skriverier på det sociale medie, hvor han også henviser til »den islamiske stat i Irak«.

Ifølge anklagemyndigheden var den 31-åriges intention med ytringerne at skade eller destabilisere det danske samfund.

»Det er nogle forholdsvist truende ting, dels mod navngivne personer og dels mod den danske befolkning,« siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi, som i retten læste de problematiske udsagn op fra sigtelsen.

Dørene til grundlovsforhøret blev herefter lukket under hensyn til den videre efterforskning, da den sigtede endnu ikke havde forklaret sig overfor politiet.

Den 31-årige mand erkender, ifølge forsvarer Peter Hjørne, at have skrevet de voldsomme budskaber på Facebook, men advokaten anfægter, at ytringerne falder ind under terrorparagraffen.

»Han nægter sig skyldig i at have overtrådt terrorismeparagraffen. Han nedfældede sine tanker, og mere kan jeg ikke sige,« siger Peter Hjørne.

Under grundlovsforhøret fremhævede han sin klients brug af personlige stedord som »jeg«, »min« og »mit« for at understøtte forsvarets påstand om, at der ikke er tale om opfordring til eller billigelse af terror.

Men dommeren på Frederiksberg valgte at varetægtsfængsle den 31-årige i fire uger. Han blev efterfølgende overført til Vestre Fængsel, hvor han skal være, indtil der bliver plads til ham på en psykiatrisk afdeling.

Tidligere dømt for terrortrusler

Den terrorsigtede blev i 2006 idømt en behandlingsdom for en lignende sag om trusler om terror. I en mail til Venstres Landsorganisation truede han ifølge retten med et terrorangreb på dansk jord, og han har siden dommen været tilknyttet det psykiatriske system. Efter endt behandling for sin sygdom skal han udvises til Rusland.

Under gårsdagens retsmøde ankom Adnan Avdic, som er et kendt ansigt i det radikale islamistiske miljø i København, til retsbygningen på Frederiksberg. Efter eget udsagn kender Adnan Avdic den sigtede »rimelig godt«, og de to hilste med et »salaam aleikum« på hinanden i retslokalet, før kendelsen blev læst op.

Ifølge den dansk-bosniske islamist konverterede den 31-årige til islam for ti år siden, og de to er kommet i de samme kredse. På grund af den sigtedes psykiske problemer, mener Avdic ikke, at truslerne skal tages alvorligt.

»Jeg tror ikke, man skal lægge så meget i det. Jeg synes bare, det er sjovt på den måde, alting rimer. Selv om det er nogle hårde ord, der bliver sagt,« siger han og forklarer, at tvangstanker byder den sigtede at rime.

»Det skal altid rime på en specifik måde, når han skriver Facebook-beskeder eller SMSer,« siger Adnan Avdic.

De omstridte ytringer, sagens omdrejningspunkt, blev udgivet på den sigtedes offentligt tilgængelig--e Facebook-profil, som i dag er lukket.

TV: Ven til sigtet for terrortrusler: Han er psykisk syg