Generationerne kan ikke længere spejle sig i hinandens liv

Børn, forældre og bedsteforældre gør sig ikke længere de samme erfaringer i forhold til at blive voksne og stifte familie og kan derfor ikke længere spejle sig i hinandens liv. Samtidig har synet på barnet ændret sig radikalt siden 1960erne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Synet på barnet og barndommen er blevet så markant anderledes i dag, end da nutidens bedsteforældre var børn, at generationerne ikke længere kan spejle sig i hinanden.

Det skriver Politiken.

Sociolog og familiedemograf Lisbeth Trille G. Loft siger til avisen, at børn i dag ikke kan spejle sig i deres forældre eller bedsteforældres liv, fordi det ikke er de samme erfaringer, man gør sig i forhold til at blive voksne og stifte familie.

Professor Ning de Coninck-Smith fra Danmarks Institut for pædagogik og uddannelse (DPU), som har forsket i barndom og skoleliv, siger til avisen, at særligt synet på barnet har ændret sig radikalt siden 1960erne.

»Børn var tidligere en stor grå masse, hvor de nu er unikke individer i egen ret. Børn i dag bliver set som forskellige - normaliteten er, at alle børn har et potentielt talent,« siger professoren til avisen.

I dag bruger danske børn også modsat tidligere mange timer i daginstitutioner, og barndom og børneopdragelse er ikke længere forbeholdt den hjemmegående husmor, men i høj grad professionelle omsorgspersoner.

Ning de Coninck-Smith vil ikke vurdere, hvad der er bedst, men hun siger til Politiken, at forældres syn på, hvad der er bedst for deres børn, er helt anderledes i dag, end i eksempelvis 1950erne.