Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp bliver biskop i Viborg

Henrik Stubkjær fratræder stillingen som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp for i stedet at blive biskop over Viborg Stift.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to valgrunder er Henrik Stubkjær fredag blevet valgt til ny biskop over Viborg Stift. Han fik 912 stemmer mod Peter Hedegaard, der fik 534 stemmer. Dermed trækker Henrik Stubkjær sig fra posten som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

»Jeg er selvfølgelig utrolig glad for den tillid menighedsrådsmedlemmer og præster i Viborg Stift har vist mig, og jeg ser meget frem til at tage fat på denne nye opgave,« siger han i en pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp.

Her har den 52-årige nyvalgte biskop været generalsekretær siden 2005. Derudover har han været sognepræst ved Møllevangskirken i Aarhus, han har været tilknyttet Aarhus Universitet som studenterpræst, og han har været landssekretær i Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse. De seneste fire år har han desuden været formand for Roskilde Stiftsråd.

»Vi ser frem til et rigtig godt samarbejde og glæder os meget til at byde Henrik Stubkjær og hans familie velkommen i Viborg Bispegård,« hedder det i en pressemeddelelse fra personalet på Viborg Stiftsadministration, der ønsker Henrik Stubkjær tillykke med valget.

Den nye biskop er gift med sognepræst Karen Neergaard Stubkjær og har fire børn. Han har op til valget erklæret, at han en af hans mærkesager vil være at styrke kirkens sociale ansvar.

»Det diakonale engagement skal fortsat kendetegne Viborg Stift. Også i landsbyerne er der brug for, at kirken tager et socialt ansvar - gerne i samarbejde med de diakonale organisationer,« har han skrevet på viborgbiskop.dk.

Kirkeministeriet er fredag blevet orienteret om resultatet, og ministeriet vil herefter indstille Henrik Stubkjær til kongelig udnævnelse som biskop over Viborg Stift. Der er bispevielse i Viborg Domkirke 23. november med deltagelse af dronning Margrethe.