Generalen, der blev forfremmet og trådte et trin ned ad magtens stige

Han har de seneste år styret økonomien i det danske militær som koncerndirektør i Forsvarsministeriet. Til januar overtager general Bjørn Bisserup landets øverste militære stilling som forsvarschef.

ARKIVFOTO. Generalløjtnant og nuværende chef for Forsvarsstaben, Bjørn Bisserup, bliver ny forsvarschef efter Peter Bartram, som stopper til januar, erfarer TV2 News. - -3. Generalløjtnant, chef for forsvarsstaben Bjørn Bisserup. (Foto: Bjarne Luthcke/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

General Bjørn Bisserup bliver den næste øverste chef for de knap 20.000 mænd og kvinder i det danske forsvar.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har forfremmet den 56-årige officer til general og udpeget ham til fra 10. januar 2017 at overtage posten som forsvarschef. Den nuværende »FC«, Peter Bartram, har ikke ønsket at forlænge sin kontrakt og forlader Forsvaret.

I forvejen har Bjørn Bisserup haft meget at skulle have sagt i det danske militær.

I 2008 forfremmede daværende forsvarsminister Søren Gade (V) ham til generalløjtnant og chef for forsvarsstaben. Og efter omorganiseringen af de tre værn i Forsvaret blev Bjørn Bisserup i 2014 indsat som koncerndirektør i ministeriet med ansvar for at få økonomien i det politisk vedtagede Forsvarsforlig til at stemme overens med virkeligheden i Forsvaret.

Dermed har Bisserup som direktør i Forsvarsministeriets Koncernstyring de seneste år spillet en helt central, men i forhold til offentligheden tilbagetrukket rolle i Forsvaret. Og flere peger derfor på, at han som Forsvarschef formelt set får mindre magt, end han har haft som koncerndirektør.

»Som Forsvarets økonomichef har han haft en langt større indflydelse på Forsvaret end forsvarschefen selv, som med omstruktureringen i 2012 blev barberet ned til en kransekagefigur med lidt operative beføjelser,« lyder analysen fra forsvarskommentator Peter Ernstved Rasmussen på netmediet Olfi.

At Bisserup i sin nye stilling formelt set får mindre magt bekræfter lektor Peter Viggo Jakobsen fra Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, »hvis man ser det ud fra et civilt, bureaukratisk perspektiv«.

»Men ser man det i et militært perspektiv er Forsvarschef den højeste stilling i Danmark, og så bliver det altså ikke sejere. Det er jo kronen på værket i en militær karriere,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Kontreadmiral Nils Christian Wang, øverste chef for Forsvarsakademiet, minder i den forbindelse om, at magt og indflydelse er et produkt af to ting: En formel stilling – og den person, der sidder i den.

»Derfor mener jeg, at han får en utroligt magtfuld position, netop fordi han har den baggrund, han har. Han har trukket i trådene bag scenen i mange år, og nu skal han ud og stå på ølkassen blandt soldaterne og fortælle, hvad han vil. Hvis jeg skulle vælge mellem en, der bliver lyttet til politisk eller ikke, i en tid hvor vi går et forsvarsforlig i møde, ved jeg godt, hvad jeg ville vælge,« siger Nils Christian Wang og understreger, at han kun har gode ting at sige om Bisserups meritter.

»Han er det oplagte valg,« tilføjer kontreadmiralen.

Den djøf-agtige måde

Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet forklarer dog, at Bjørn Bisserup i visse dele af Forsvaret »i høj grad bliver set som en mand, der mere går de civiles ærinde end de militæres«.

»Når jeg tolker det her valg, virker det på mig til, at ministeren har villet have en, der er i stand til at køre biksen videre på den mere djøf-agtige måde, Forsvaret i dag bliver styret på, end at ministeren har været ude efter militær rådgivning med stort M,« siger Peter Viggo Jakobsen.

En stor del af den nye forsvarschefs opgave bliver fra 2018 at føre de politiske visioner i det kommende nye forsvarsforlig ud i livet. Det nuværende forlig udløber til næste år, og et nyt forlig ventes at blive forhandlet på plads i Folketinget i løbet af efteråret 2017.

I en pressemeddelelse om fra Forsvarsministeriet beskriver minister Peter Christensen den kommende nye Forsvarschef som en »fagligt meget kompetent, engageret og hårdtarbejdende« mand med »militærfaglig dybde og omfattende erfaring«.

Andre beskriver ligeledes Bjørn Bisserup som en kompetent og hårdarbejdende officer, men tilskriver ham også stor »politisk tæft«. Forsvarskommentator Peter Ernstved Rasmussen fra Olfi bemærker dog, at Bisserup er »mere papirkriger end operativ general« med henvisning til årene i ministeriet.

I pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet udtaler Bjørn Bisserup, at han er beæret over at blive udpeget til stillingen.

»Sammen med de mange engagerede medarbejdere, ser jeg frem til at sikre, at Forsvaret er bedst muligt rustet til at imødegå de sikkerhedspolitiske udfordringer, som Danmark står overfor,« siger Bjørn Bisserup.

Hans nuværende stilling som chef for økonomien i Forsvaret overtages af den nyudnævnte generalløjtnant Per Pugholm Olsen, som kommer fra en stilling som dansk repræsentant i NATO.