General slår tilbage i papkassesag

Militærchef kræver, at forsvarsministeren beklager beskyldning mod general for fifleri. Dermed er to generaler i krig med socialdemokratiske politikere.

Chefen for Flyvertaktisk Kommando, general Henrik Røboe Dam, kræver, at forsvarsminister Nick Hækkerup (S) (foto) trækker en udtalelse tilbage, som beskylder generalen for at »fiflet« med fangetallet fra Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opgøret om den såkaldte »papkassesag,« hvor to generaler har fået henholdsvis en advarsel og irettesættelse for deres besvarelse af et spørgsmål om antallet af tilbageholdte i Irak, er ikke slut.

Nu kræver chefen for Flyvertaktisk Kommando, general Henrik Røboe Dam, at forsvarsminister trækker en udtalelse tilbage, som beskylder generalen for at »fiflet« med fangetallet fra Irak.

Ministerens udtalelse faldt efter offentliggørelsen af sanktionerne mod de to generaler: »Der blev fiflet med tallene,« lød ministerens kommentar i Jyllandsposten. Avisens journalist, Asger Westh, har overfor generalens advokat, Torben Koch, bekræftet, at han er hundrede procent sikker på at have refereret ministerens udtryk korrekt. At »fifle« betyder ifølge ordbogen at snyde eller svindle, hvilket er strafbart, konstaterer Torben Koch.

Advokaten og hans klient regner med, at ministeren vil bøje sig for deres krav om at senest inden otte dage at meddele DR, TV2, Berlingske, Jyllandsposten, Politiken, BT og Ekstrabladet, at han har fremsat injurierende beskyldninger uden grundlag og samtidig trække udtalelsen tilbage.

»Det er klart, at gør ministeren ikke det, så er et injuriesøgsmål nærliggende,« siger Torben Koch.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra ministeren.

General Henrik Dams krav til ministeren om at trække beskyldningen mod ham tilbage er ikke den eneste af sin slags. En injuriesag fra den tidligere chef for Forsvarets Materieltjeneste, generalmajor Per Ludvigsen, mod den daværende socialdemokratiske forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, er stadig verserende og skal behandles i retten om nogle måneder.

Dyrby Paulsen beskyldte Per Ludvigsen for blandt andet nepotisme, hviket udløste en injuriesag mod folketingsmedlemmet, der nu er sit partis finansordfører. Per Ludvigsen er i mellemtiden udnævnt til chef for Hærens Operative Kommando fra april i år.