Gendefekt baner vejen for ny behandling af kræft

Nye forskningsresultater fra Københavns Universitet giver håb for ny og effektiv behandling af tarmkræft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet (KU) har kortlagt en gendefekt hos en gruppe tarmkræftpatienter. Opdagelsen giver håb for ny og effektiv behandling af den hyppige og ofte dødelige kræftform, oplyser KU i en pressemeddelelse.

Når medicinalfirmaerne udvikler en ny kræftbehandling kan omkostningerne løbe op i omkring en milliard dollar og 12-15 års udvikling. Derfor er alle genveje til effektiv udvikling af behandling meget velkomne, lyder det fra universitet. Og netop sådan en genvej opdagede forskere ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi for nylig, da de fandt ud af, at nogle patienter med tarmkræft har en defekt i et bestemt gen i deres kræftceller.

»Vores nye forskningsresultater tyder på, at vi hurtigere og billigere, end det er sædvanligt inden for udvikling af kræftbehandling, vil kunne introducere en behandling, der kunne være effektiv for knap ti procent af tarmkræftpatienterne,« siger læge og ph.d.-studerende Sune Nygård fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi i en pressemeddelelse.

Tarmkræft er den tredje hyppigste kræftsygdom i Danmark, og knap 30.000 mennesker lever med sygdommen.

»Vi er endnu ikke gode nok til at behandle tarmkræft. Hvis første behandlingsforsøg ikke har den ønskede effekt, kan patienterne ofte have gavn af et nyt behandlingsforsøg. Men i den situation er der kun et meget begrænset antal stoffer til rådighed,« siger professor Nils Brünner og tilføjer:

»Det vil derfor være rigtig vigtigt, hvis man med den nye viden kan finde et nyt, effektivt medikament.«