Gaza-konflikt er næring til dansk jødehad

Det Jødiske Samfund i Danmark har i juli oplevet en stigning i antallet af hadefulde ytringer mod danske jøder. Også Dansk Zionistforbund oplever mere jødehad.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konflikten i Gaza og Israels fremmarch i området har fået antisemitismen til at blusse op i Danmark. Sådan lyder det fra Det Jødiske Samfund og Dansk Zionistforbund, der begge har mærket en stor stigning i antallet af antisemistiske hændelser de seneste uger i takt med, at konflikten i Mellemøsten er eskaleret.

Hvor Det Jødiske Samfund i Danmark normalt registrerer omkring 40 tilfælde af antisemitiske hændelser om året, har de alene i første halvdel af juli måned registreret 13 tilfælde, fortæller formanden for foreningen, Dan Rosenberg Asmussen.

»Der er både tale om verbale ytringer i forbindelse med tilfældige møder på gaden, og så er der deciderede dødstrusler på de sociale medier. I et enkelt tilfælde har der også været tale om fysisk overfald,« siger han.

Tendensen er ikke enestående. I flere europæiske storbyer har antisemitismen fået frit løb de seneste dage.

»Jude, Jude, feiges Schwein,« lød det for få dage siden i Berlin, hvor pro-palæstinensiske demonstranter lod vreden mod den israelske fremmarch i Gaza få frit løb.

Dan Rosenberg Asmussen er bekymret for, at antisemitismen for alvor vil blusse op i Danmark i takt med, at konflikten mellem Israel og Hamas fortsætter.

»Men vi håber da, at de, der har valgt at bosætte sig i Danmark, forstår at skille tingene ad og forstår, at den konflikt, der er mellem Israel og Hamas, ikke skal brede sig til hverken Danmark eller andre lande,« siger han.

I Dansk Zionistforbund oplever man også en stigning i antallet af hadefulde verbale angreb på jøder. Især på forbundets Facebook-side får jødehadet frit løb.

»Der er dødstrusler, had og det hele. Der er virkelig følelser i kog. Vi synes, at følelserne har taget overhånd, i hvert fald fra den ene part. Det fører krigen hjem til Danmark og gør den personlig,« siger formand Max Meyer.

Men værst er det ifølge begge jødiske organisationer, at den aarhusianske imam Abu Bilal Ismail i en fredagsbøn i en moské i Berlin direkte har opfordret til at dræbe jøder.

»Jeg har tidligere opfordret ledere af det muslimske samfund i Danmark til netop at italesætte, at man skal undgå, at konflikten mellem Israel og Hamas breder sig til Danmark. Og på den baggrund var jeg noget rystet over at høre imamens udtalelser. Jeg mener, det er helt uacceptabelt,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

En decideret politianmeldelse af imamen fra Det Jødiske Samfund i Danmark var ikke nødvendig, da der fra politisk side allerede var sket en anmeldelse, fortæller Dan Asmussen Rosenberg. Han er derfor tilfreds med, at Østjyllands Politi nu vurderer, om imamens udfald er i strid med loven, og de ved endnu ikke, hvornår det står klart, om imamen bliver sigtet eller for hvad. Politiinspektør Jan Andersen oplyser, at der ikke er en tidsfrist på, hvornår en sigtelse skal foreligge.

»Vi skal først sikre os, at vi har alt det materiale, der skal til, for at vi kan beslutte, hvad der skal ske,« siger han.

Den offentlige anklager i Berlin har ifølge Jyllands-Posten også indledt undersøgelser mod Abu Bilal Ismail efter at have modtaget flere anmeldelser.

Abu Bilal Ismail siger selv til BT, at han ikke opfordrer til, at alle jøder skal dræbes, men at det kun er de jøder, der har dræbt palæstinensere i Gaza, der skal dø.