Gave-geder mødes med kritik

U-landsekspert er ikke lige så begejstret for de godgørende julegaver som organisationerne.

Folkekirkens Nødhjælp var først med gavegeden. Foto fra www.noedhjaelp.dk Fold sammen
Læs mere

Køb et æsel, en vandpumpe, et jordemodersæt eller ikke mindst en ged til en fattig familie i Afrika - og giv donationen som en julegave til et af dine familiemedlemmer.

I år tilbyder endnu flere u-landsorganisationer den anderledes måde at give u-landsbistand på. En populær indsamlingsmetode, som efterhånden har spredt sig til hele Europa, og som sidste år fik rigtig mange danskere til at købe en ged hos Folkekirkens Nødhjælp og lægge gavekortet under juletræet.

Men eksperter advarer imod metoden, fordi den kan virke for overfladisk og rykke fokus fra modtageren til giveren, skriver Kristeligt Dagblad.

Det var Folkekirkens Nødhjælp, som inspireret af søsterorganisationen i England sidste år valgte at tage springet og tilbyde de utraditionelle julegaver som ulandsstøtte.

Efter at ideen var præsenteret og julen overstået var der 10 millioner kroner på kontoen, oplyser generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.

I år har hjælpeorganisationer som Care, UNICEF, Røde Kors og Ibis taget ideen op og har store forventninger til salget.

Sjældent har en indsamlingsmetode vist sig at have så stor gennemslagskraft som køb en ged-ideen, men ulandseksperter er ikke udelt begejstrede.

- Skal man have mennesker ud af fattigdom, skal man ikke kun gøre en ting, men mange ting på samme tid, fordi de er udsatte på mange områder, siger Lars Engberg-Pedersen, der er projekt-seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.

- U-landsorganisationerne påstår, at et æsel eller en vandpumpe kan være med til at kick-starte en udviklingsproces. Det tror jeg ikke på, med mindre en række andre faktorer og forudsætninger er på plads. På den måde kan man komme til at give danskerne en illusion om, hvor meget den konkrete gave rent faktisk hjælper. Endelig er det jo giveren, der bestemmer, hvad der skal gives, siger Lars Engberg-Pedersen til Kristeligt Dagblad.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, kan ikke forstå kritikken.

- Med gaverne får vi præsenteret vores langsigtede arbejde. Alle gaverne i vores katalog er ønsker, der er kommet ude fra vores projekter. Når man giver en ged, giver man meget mere, for der følger undervisning med, og vi forsøger at samle landmændene i og produktionsfællesskaber. Det bryder den negative fattigdomsspiral , så børnene måske kan begynde at gå i skole, siger Henrik Stubkjær, som understreger, at der er masser af u-landsoplysning til danskerne i gede-gaverne.


Kilde: Kristeligt Dagblad