Gav skatteekspert Christen Amby oplysninger til KGB?

Prof. Bent Jensens resultater fra sin forskning bliver stykvis offentliggjort i Jylllands-Posten. Avisen kan i dag berette, at SFeren og skatteeksperten Christen Amby, ifølge Bent Jensen, oprettede et arkiv over PET- og politifolk og videregav oplysninger til KGB.

ARKIVFOTO af Christen Amby. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I slutningen af februar kommer prof. Bent Jensens med spænding imødesete værk om Danmark under Den kolde Krig.  Men allerede nu bringer Jyllands-Posten en række oplysninger fra værket. I dag afslører avisen, at Bent Jensen kan fortælle, at den kendte skatteekspert og SFer Christen Amby af PET var mistænkt for at have en føringsofficer fra den russiske ambassade, at Amby lavede kartotek over PET- og politifolk og at han villigt videregav oplysninger til sin føringsoffcer. Ifølge en kilde, havde Amby et stålskab med kartotekskort på 2.000 politifolk.

Bent Jensen ved ikke i dag, hvordan det lykkedes Amby at samle informationer om disse PET-folk, men Bent Jensen formoder, at en kilde i PET, den militære efterretningstjeneste FE eller i Justitsministeriet må have informeret ham. Bent Jensens forskning har været igennem en streng censur fra PEts side og meget må Bent Jensen ikke fortælle - heller ikke præcis, hvorfra Christen Amby fik sine oplysninger.

Både Christen Amby og resten af venstrefløjen så, ifølge Bent Jensen, PET som en fjende: »Man var imod det onde system, og det system var PET en del af.« Det forklarer, ifølge Jyllands-Posten, at venstrefløjen brugte tid på
efterretningsopgaver som at indsamle navne på PET-folk.

Christen Amby er  også nævnt i PET-Kommissionens beretning fra
2009, men i anonym form. Her fortælles, at Amby i en årække havde kontakt med
KGB-agenten Victor Lipskij, der var af 2. sekretær på den
sovjetiske ambassade.  Ifølge PET-kommissionen er det dog usikkert, hvor meget Christen Amby egentlig fortalte sin føringsofficer. Her er Bent Jensen meget mere håndfast.

Christen Amby afviser selv til Jyllands-Posten, at han skulle have givet den slags oplysninger til KGB.