Gang i genåbningen: Danskere i titusindvis i kø for bestille bord

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

I næste uge bliver det atter muligt at tage ud at spise. Men husk at booke bord. Og coronapas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith

Godmorgen og velkommen til endnu et dagens overblik og en lørdag, hvor der her og der vil være danskere, der arbejder i den gode sags tjeneste.

I dag og i morgen arrangerer Danmarks Naturfredningsforening nemlig affaldsindsamling, hvor danskere over hele landet kan være med til at samle skrald i deres lokalområde.

Videre til morgenens vigtigste nyheder, der byder på endnu et par historier om den konservative Naser Khader, ligesom der er gode råd til andelsforeninger og andet godt.

Men først en status på coronasituationen herhjemme.

Allerede fuldt booket indtil til jul

Danskerne vil ud at spise, og det kan kun gå for langsomt, nu hvor det efter en politisk aftale natten til fredag atter er blevet muligt at gå på restaurant fra onsdag i næste uge.

Ifølge TV 2 forventede bookingsystemet Dinnerbooking sent fredag at have modtage booking af bord til op mod 70.000 gæster til de 850 restauranter, der benytter sig af det digitale system.

Til sammenligning modtog Dinnerbooking for en uge siden 6.000 gæstebookinger på en dag.

Restauratør Sabrine Dupont, Restaurant Knapp i Aabenraa, fortæller, at hun og kollegaerne er blevet kimet ned siden tidlig fredag morgen for bord- og overnatningsbestillinger.

»Jeg vil tror, at vi har fået omkring 400 opkald i dag. Cirka 200 af dem er bordbestillinger. Vi er booket 98 procent indtil jul,« siger hun.

At fastfryse eller ikke at fastfryse

Berlingske beder i en guide en række eksperter komme med deres bud på, hvorvidt andelsboligforeninger bør fastfryse valuarvurderingen.

Altså værdien af andelskronen.

Valuarvurderingen, der i givet fald vil skulle fastfryses, må ifølge reglerne ikke være nyere end 1. juli 2020.

Emnet vil ifølge Berlingske helt sikkert vil stå højt på dagsordenen, når mange af landets andelsboligforeninger skal holde coronaforsinkede generalforsamlinger i løbet af foråret.

Direktør for administrationsselskabet Cobblestone Rasmus Juul-Nyholm er ikke i tvivl.

»Vi anbefaler, at alle som udgangspunkt fryser deres andelskrone. Det bliver man næsten nødt til at gøre, også selvom man måske går glip af en mindre stigning nu. På den måde kan man beskytte sig mod prisfald,« siger direktøren for Cobblestone, der er administrator for omkring 160 andelsboligforeninger med cirka 9.000 andelsboliger.

Mistanke mod revisorfirma

Til trods for mistanke om årelang millionsvindel i Østjysk Bolig har revisionsfirmaet EY år efter år godkendt boligforeningens regnskaber uden væsentlige kritiske bemærkninger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Derfor opfordres der nu fra flere sider til at iværksætte en undersøgelse af revisionsfirmaet EYs rolle i svindelsagen, oplyser avisen.

Sidste uge afleverede advokatfirmaet Kromann Reumert en undersøgelse om eventuelle uregelmæssigheder i Østjysk Bolig. Her fremhævede firmaet, at revisorernes arbejdspapirer ikke har været tilgængelige for advokatundersøgelsen, men at der »på det foreliggende grundlag« er flere forhold, som »giver anledning til undren«.

»Såfremt revisionen udførte substansrevision, undrer det os, at revisionen ikke afdækkede besvigelser, overforbrug og omfattende bankoverførsler mv. uden underliggende bilag,« skriver Kromann Reumert, som indstiller til »en nærmere undersøgelse« af EY.

Noget med en ged

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, har ifølge Berlingske i flere år været vidende om sin nu sygemeldte partifælle Naser Khaders hårde beskeder til kritikere.

En adfærd, der er blevet afdækket af Berlingske.

I 2016 modtog Naser Khader en mail fra Jørgen Jensen med kritik af hans holdninger. Hvortil politikeren svarede: »Knep en ged.«

Søren Pape Poulsen blev efterfølgende gjort opmærksom på mailen af Jørgen Jensen.

Alligevel afviser Søren Pape Poulsen i dag over for Berlingske at svare på, hvorvidt han tidligere har forsøgt at stoppe Naser Khaders tone over for kritikere.

Til Ritzau kalder Søren Pape Poulsen i stedet sagen om Naser Khaders hårde tone for »lukket«.

Lidt mere med geden

Efter at Jørgen Jensen i 2016 havde fået beskeden »Knep en ged« fra Naser Khader, skrev han til daværende formand for Folketinget Pia Kjærsgaard (DF).

Pia Kjærsgaard takkede Jørgen Jensen for mailen og skrev, at Naser Khaders ytring om at kneppe en ged »under ingen omstændigheder ville blive accepteret«, hvis den var faldet i folketingssalen.

»Det er dog vanskeligt for mig som formand at gå i rette med enkelte medlemmers konkrete ytringer uden for salen,« skrev Pia Kjærsgaard:

»Hvis et folketingsmedlem har skrevet til Dem som nedenfor, vil jeg henvise til, at De retter henvendelse direkte til det pågældende medlem eller vedkommendes partiformand.«

Dagen i dag (1946)

Syrien opnår selvstændighed, da de sidste franske tropper forlader landet.

Dagen i dag (1961)

Med amerikansk støtte indleder cirka 1.500 eksilcubanere en invasion af Cuba ved Svinebugten. På få dage bliver de overvundet af cubanske styrker.