Gammel rapport advarede mod kniv-overfald

I 2011 advarede en tilsynsrapport om risiko for knivstikkeri på Saxenhøj. På trods af ledelsens ændringer skete tragedien, og det undrer Enhedslisten.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede i 2011 advarede en tilsynsrapport om risikoen for, at de ansatte kunne blive stukket ned på forsorgshjemmet Saxenhøj på Lolland. Det skriver Avisen.dk.

Alligevel indtraf tragedien, og i forrige uge blev en 69-årig læge stukket ihjel. En 40-årig socialrådgiver blev også alvorligt såret, og han døde før weekenden.

Ifølge direktør Alma Larsen fra Guldborgsund Kommune tog ledelsen dengang tilsynsrapporten alvorligt og handlede i tilstrækkeligt omfang. På den baggrund afviser hun også, at advarslen blev overhørt.

»Der blev gjort nok,« siger Alma Larsen til Avisen.dk.

Hun fortæller, at personalegruppen som følge af tilsynsrapporten fik ekstra uddannelse i at håndtere stressede situationer og konflikter, og at der blandt andet blev foretaget ændringer i Saxenhøjs fysiske indretning i forhold til medicinudleveringen.

Kommunens næste tilsynsrapport fra 2012 nævner da heller ikke længere nogen risiko for knivstikkeri. Ifølge Avisen.dk konkluderer den derimod, at beboere og medarbejdere er tilfredse med stedet, samt at gruppen af truende misbrugere er blevet mindre. Samme år fik forsorgshjemmet en grøn smiley af Arbejdstilsynet.

Hos Enhedslisten undrer arbejdsmiljøordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø) sig imidlertid.

»Jeg synes, at det er underligt, at de har fået den tilsynsrapport. De siger, de har handlet. Det har de måske også, men i sidste ende var det ikke nok. Det kalder på opmærksomhed på hele det område. Vi er nødt til at gøre endnu mere,« siger han til Avisen.dk.

Han har nu kaldt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i samråd på baggrund af knivdrabet på Saxenhøj.

BNB