Gammel lort er et trækplaster i Faxe

Nu kan man komme helt tæt på 63 millioner år gamle ekskrementer fra havkrokodiller, hajer og fisk, der svømmede rundt i koralhavet der, hvor Faxe ligger i dag.

Engang var der et koralhav her, hvor det snedækkede Faxe Kalkbrud i dag ligger stopfyldt af fossiler. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et museum, der reklamerer med, at det udstiller gammelt lort, og som oven i købet ligger på kanten af Danmarks største hul i jorden - det kan da ikke være værd at bruge en vinterferiedag på.

Jo, det kan det bestemt, for det ligefremme museum er Geomuseum Faxe, der åbnede for et halvt år siden, særudstillingen er forstenet afføring fra krokodiller, hajer og fisk, der levede i hullet, hvor der for 63 mio. år siden lå et koralrev.

WEB-TV: Se klip med direktøren for Geomuseum Faxe

På havbunden levede de kalkholdige mosdyr i fem-ti meter høje banker, men der, hvor Faxe ligger på Sjællands østkyst, voksede der i et område på ca. en kvadratkilometer koraller i store rev, der kunne blive 30 meter høje, hvor der levede krabber, snegle, søpindsvin, søliljer og muslinger. Over dem svømmede der mindst 11 arter af fisk, 15 hajarter, fem meter lange havkrokodiller og blæksprutter.

Det ved vi, for de er fundet som fossiler i Faxe Kalkbrud.

Når de døde, sank de nemlig ned i koralkalken og forstenede, og da havbunden hævede sig - og Danmark blev skabt - kom dette kalk­lag med fossiler op til overfladen.

»Nogle af ekskrementerne fra fiskene, hajerne og krokodillerne forstenede også. Den videnskabelige betegnelse for det er koprolitter,« fortæller museumsinspektør, geolog Jesper Milàn ved en fin samling koprolitter, som en lokal amatørgeolog, Alice Rasmussen, og hendes mand har fundet i kalkbruddet. Jesper Milàn har netop afsluttet den videnskabelige undersøgelse af koprolitterne, og resultaterne bliver snart publiceret i et internationalt geologisk tidsskrift.

»Det mest unikke er nok afføringen fra en krokodille - thoracosaurus scanicus - hvor man kan se noget af rygsøjlen af den fisk, den har spist,« fortæller Jesper Milàn ved udstillingen, hvor man også kan se spiralformede ekskrementer, der er kommet ud af nogle hajers snoede endetarme.

Kalk til mange år endnu

Der er brudt kalk i Faxe i mindst 900 år.

»Den karakteristiske koralkalk, der kun findes i Faxe, er brugt til kirker, der er opført i middelalderen. Der bliver stadig brudt omkring en mio. tons kalk om året, og der er kalk til mange år endnu,« siger Jesper Milàn, der ikke er ked af at se de store mængder fossilholdigt kalk blive kørt væk.

»Nej, for det bringer jo nye lag fossiler frem. Lige nu er kalkbruddet dækket af sne, hvilket gør det ekstreme kulturlandskab helt specielt, men ellers giver vi garanti for, at man finder fossiler, hvis man går en tur ned i kalkbruddet og bruger øjnene,« lover Jesper Milàn.

Sensationel hummer

I 1999 fandt Faxe-pigen Ida Nielsen, der dengang var otte år, en forstenet hummer i kalkbruddet.

»Det var en sensation, for man troede ikke, der var hummere i koralhavet. Hummeren, der blev erklæret for danekræ, er døbt Idas Hummer, og siden er der fundet et par stykker til. Bestemmelsen om, at fossiler eller geologiske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi skal tilbydes staten som danekræ, fylder 20 år i år, og derfor laver vi en udstilling med de flotteste danekræ, der er fundet her i kalkbruddet, bl.a. med 12 af dem, der findes på Statens Naturhistoriske Museum,« siger Jesper Milán.

Selv om man alle hverdage i vinterferien på museet kan lave gipsafstøbninger af mange forskellige typer flotte fossiler - lige fra trilobitter, nautiler og søpindsvin til tænder fra den store rovdinosaur tyrannosaurus - sammen med Vagn Aage Andersen, der ved alt om fossiler, skal man ikke regne med at kunne lave sit eget danekræ. Men man kan blive meget klogere på, hvad der rørte sig i koralhavet, som senere blev Danmarks undergrund, på den spændende permanente udstilling, hvor alle genstande - bortset fra en svensk krokodillekæbe - er fundet i kalkbruddet, der ligger lige uden for museets panoramavinduer, og som man kan gå en tur ned i - eller langs - i forbindelse med museumsbesøget.

Geomuseum Faxe har åbent hver dag i uge 7 kl. 13-16.30, og man kan læse mere om det på www.geomuseumfaxe.dk