Gallup: Stort flertal mener, at Danmark har håndteret coronakrisen på passende vis – men unge skiller sig ud

Kun et mindretal af danskerne mener, at Danmark har håndteret coronakrisen for sløset, viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup. Men holdningen er særligt udbredt blandt de yngre danskere. »Opsigtsvækkende,« siger adjunkt i statskundskab.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har håndteret udfordringen fra den verdensomspændende coronavirus, covid-19, på passende vis – uden at være for restriktiv eller for sløset.

Det mener 70 procent af danskerne ifølge en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Berlingske. 1.083 repræsentativt udvalgte personer har deltaget i undersøgelsen.

Kun ti procent af danskerne mener, at det officielle Danmarks håndtering af krisen har været for restriktiv, mens 16 procent mener, at den har været håndteret for sløset.

Flertallets opbakning til regeringen i situationer som den, Danmark for tiden står over for, er en velkendt effekt for forskere i samfundsvidenskab.

»Det er en slags statsmandseffekt, der kaldes »Rally around the flag«, der indebærer, at opbakningen til den siddende regering øges under en krise,« siger Frederik Hjorth, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Tendensen til at samle sig bag landets leder gælder også i udlandet.

»Vi kan se, at regeringsledere andre steder nyder stigende opbakning. Det sker i Frankrig, Storbritannien og selv i USA, hvor det vel er fair at sige, at Donald Trumps tilgang har været mindre konsistent end den danske regerings,« siger Frederik Hjorth.

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt direkte til, om statsminister Mette Frederiksen har håndteret situationen godt eller dårligt. Her svarer 96 procent, at hun gjort det »meget godt« (70 procent) eller »overvejende godt (26 procent)«.

Ekspert: Opsigtsvækkende, at unge skiller sig ud

Regeringen meldte ud på et pressemøde 11. marts, at store dele af Danmark skulle lukke ned i 14 dage. Undersøgelsen er gennemført 20.-23. marts. Undersøgelsen var afsluttet, før statsminister Mette Frederiksen (S) forlængede nedlukningen.

Danskernes vurdering af Danmarks krisehåndtering varierer med deres alder, viser undersøgelsen fra Kantar Gallup. Særligt den yngre aldersgruppe fra 18 til 35 år tilkendegiver, at det officielle Danmark har været for sløsede i håndteringen af coronakrisen. I denne aldersgruppe svarer 28 procent »for sløsede«, mens det tilsvarende tal for personer over 60 år blot er otte procent.

»Det er et opsigtsvækkende resultat, for i vores undersøgelse finder vi, at de yngre oftere erklærer sig villige til at trodse regeringens retningslinjer. Så det er lidt paradoksalt,« siger Frederik Hjorth.

Han er sammen med Asmus Leth, professor på Københavns Universitet, i gang med et projekt om, hvorvidt danskerne vægter menneskeliv eller økonomien højest.

Også disse tal viser, at regeringen er på linje med danskerne generelt.

I forskernes undersøgelse, der er foretaget blandt 1.103 repræsentativt udvalgte danskere, svarer 50 procent af respondenterne, at antallet af dødsfald skal minimeres uanset pris. Cirka 35 procent mener, at den økonomiske pris kan blive så høj, at vi som samfund må acceptere lidt flere dødsfald. Flere vægter altså sundhed over økonomi.

Dansk Industri har vurderet, at den økonomiske regning for coronaepidemien kan lande på 155 milliarder kroner. Ifølge Sundhedsstyrelsens estimat kan antallet af dødsfald lande mellem 1.680 og 5.600 personer.