Gallup: Service er vigtigere end lav skat

De økonomiske gevinster ved kommunalreformen skal bruges til bedre offentlig service - og ikke til lavere skat, mener danskerne. Det viser, at regeringen er ude af trit med befolkningen, mener oppositionen.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//251/251704/251704_original.jpg'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

Danskerne vil hellere have bedre skoler og kortere ventetider på kræftbehandling end at slippe billigere i skat.

Det fremgår af en Gallup-undersøgelse, hvor danskerne er blevet spurgt, hvordan de vil bruge den økonomiske gevinst ved en mere effektiv offentlig sektor, som kommunalreformen ventes at medføre. Hele 60 pct. siger, at gevinsten skal bruges til bedre offentlig service, mens kun 13 pct. vil bruge den til skattelettelser.

»Kravet om velfærdsforbedringer har tydeligvis bidt sig fast i toppen af vælgernes dagsorden, mens skattelettelser ikke længere er den vindersag, som den var tidligere. Det går godt med økonomien herhjemme, og så vil folk ikke accepetere, at der på en række områder ikke bliver leveret en ordentlig offentlig service,« siger politisk kommentator og ekstern lektor ved Roskilde Universitetscenter, Rasmus Jønsson.

Ønsket om øget velfærd på bekostning af skattelettelser kommer efter en stribe sager, hvor den offentlige service er blevet hårdt kritiseret. Det har bl.a. været tilfældet med de faldefærdige folkeskoler og plejehjemmet Fælledgården i København. I sommer blokerede vrede pædagoger og forældre daginstitutioner flere steder i landet, og senest har der været furore om de lange ventetider på kræftbehandling og problemerne med fødevaresikkerheden.

»Det er sager, som mange vælgere går op i, og det skaber problemer for regeringen, som pønser på skattelettelser,« siger Rasmus Jønsson.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen mener, at det er »virkeligheden, der er ved at indhente regeringen«. Han fremhæver, at de fleste danskere har fået råd til at øge deres privatforbrug. Det står i skærende kontrast til udviklingen i den offentlige sektor, hvor servicen er på det jævne eller ligefrem for nedadgående.

»Det bryder folk sig ikke om. Regeringen har vundet to valg på at sige, at de vil give bedre og mere velfærd. Men det kan ikke lade sig gøre med så lave realvækstrater, som vi har set, og så får man disse reaktioner,« siger Henrik Sass Larsen.

I regeringspartierne afviser man, at hensigten med reformen har været at skabe muligheder for skattelettelser. Formålet er derimod at kunne levere en bedre offentlig service.

»Med reformen stiller vi os på borgernes side og laver om på systemerne til gavn for den enkelte dansker. Jeg er overbevist om, at kommunalreformen på sigt kommer til at betyde velfærdsforbedringer,« siger Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen.jwe@berlingske.dk

step@berlingske.dk