Gallericafé og wellness i akvariet

Danmarks Akvariums gamle bygninger i Charlottenlund er solgt til et selskab af ejendoms-investorer. Men dermed er planerne om kulturhus i bygningen ikke opgivet.

Danmarks Akvarium i Charlottenlund Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tyder på, at Danmarks Akvariums karakteristiske hvide funkisbygning i Charlottenlund er reddet for fremtiden og også fremover kommer til at indeholde forskellige former for publikumsaktiviteter.

Bygningen, der hidtil har været ejet af fonden Danmarks Akvarium, har stået lukket siden 1. november, og fiskene er ved at blive flyttet til det nye, moderne akvarium i Den Blå Planet på Amager.Det efterlod den arkitektonisk bevaringsværdige bygning til en uvis skæbne, eftersom det af lejekontrakten med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der ejer grunden, fremgår, at hvis bygningen ikke fremover får en offentlig og rekreativ funktion, skal den rives ned.-

I går kom meddelelsen så om, at bygningen nu er solgt til selskabet Kavalergaarden ApS med ejendomsinvestorerne Adam Falbert og Hans August Lund som ejere. Og dermed stod det klart, at det ikke bliver den gruppe af lokale borgere, der med projektet »Kultur-akvariet« gennem længere tid har arbejdet på at omdanne de gamle akvariebygninger til kulturcenter, som får mulighed for at overtage ejendommen.Men det betyder ikke, at planerne om kulturelle aktiviteter, hvor der tidligere svømmede fisk, dermed er endeligt skrinlagt.

»Tanken er at lave en gallericafé som hovedaktivitet suppleret med andre aktiviteter, f.eks. et sundhedshus med økologi, wellness og motion,« fortæller Carsten T. Houtved fra udviklingsfirmaet Procasa, der som rådgiver på projektet repræsenterer de nye ejere. »Men vi er kun i den helt indledende fase, og de nye ejere er klar over, at der er megen offentlig bevågenhed omkring, hvad der skal ske med bygningen,« siger han.

»Nu skal vi først have et møde med kommunen, inden vi kan starte projektet. Vi er også blevet gjort bekendt med de planer, som folkene bag »Kulturakvariet« har arbejdet med, og vi regner med at kontakte dem også.«

Økonomisk støtte til kultur

Viceborgmester og medlem af kultur- og fritidsudvalget i Gentofte Kommune, Eyvind Vesselbo (V), glæder sig over, at der er fundet investorer, som vil bevare akvariebygningen:

»Alternativet til at finde nogle investorer var jo, at bygningen skulle rives ned, så det er meget positivt. Men nu må vi se i detaljer, hvad det er for et projekt, de vil lave,« siger han.

»Jeg ser helst, at så stor en del som muligt af de planer, som »Kulturakvariet« har lagt frem, bliver realiseret, så vi her i Gentofte kan få noget mere kultur. Og det skulle vel nok kunne lade sig gøre, det er jo et rimeligt stort sted. Men nu må vi se, hvor langt hen ad vejen, vore idéer kan smelte sammen. Og så skal kommunlabestyrelsen tage stilling til en ny lokalplan for området.«

Eyvind Vesselbo er også indstillet på, at Gentofte Kommune går ind med støtte på to-tre mio. kroner årligt, hvis det kan gøre et kulturprojekt mere spiseligt for de nye ejere.

»De har jo nok nogle forventninger om, at deres investering skal kaste nogle penge af sig,« siger han. »Kommunen skal selvfølgelig ikke investere i en sundhedsklinik eller et fitnesscenter, men hvis der er tale om kulturelle aktiviteter, vil et driftstilskud på tre mio. kr. ikke vælte budgettet for en kommune med næsten 400 mio. kr. i kassen.«

Mulig synergieffekt

Projektgruppen »Kulturakvariet« kæmpede til det sidste for selv at rejse de ca. 70 mio. kr., som det skønnedes at ville koste at ombygge og istandsætte den 73 år gamle bygning. Men det lykkedes ikke at skaffe tilsagn fra sponsorerne, inden budsfristen udløb 18. oktober.

Poul Borring fra gruppen er imidlertid positiv ved udsigten til et muligt samarbejde med de nye ejere. »Jeg synes, det lyder spændende,« siger han. »En gallericafé er ikke nogen fremmed tanke for os, og jeg kunne godt forestille mig, at man kan få plads til både wellness og til de koncert- og teaterfaciliteter, vi havde planer om. Så er spørgsmålet, hvordan vi også finder plads til de andre aktiviter i vores oplæg. Men umiddelbart ser jeg gode muligheder for en synergieffekt.«