Gade: Politiken har snigløbet retssystemet

Søren Gade langer ud efter Politiken oven på fogedretssag om omstridt bog. Avisen har ansvaret for, at fortrolige oplysninger er kommet ud, mener forsvarsministeren.

Politiken står med et stort moralsk ansvar, efter man valgte at trykke jægersoldatens bog i avisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fogedretten giver Forsvaret ret i, at Thomas Rathsacks omstridte bog "Jæger - i krig med eliten" kan skade de danske soldaters sikkerhed.

Dermed står Politiken med et stort moralsk ansvar, efter man valgte at trykke bogen som et særtillæg i avisen, mener forsvarsminister Søren Gade (V).

- Min og forsvarets bekymring for, at Politiken har snigløbet retssystemet, har vist sig at være rigtig. Det er Politikens eget valg at trykke bogen, og nu må Politiken selv stå til ansvar for det. Dommeren fastslår, at der ville være nedlagt fogedforbud, hvis oplysningerne ikke allerede var blevet offentliggjort, siger Søren Gade til Ritzau.

Forsvaret har allerede anmeldt Politiken til politiet, og Gade vil ikke blande sig i den sag, eller hvorvidt forsvaret skal rejse en militærstraffesag mod Thomas Rathsack for at have brudt sin tavshedspligt.

- Mit forhold til Politiken har ikke ændret sig på grund af deres beslutning, selvom jeg mener, den er forkert, siger Søren Gade.

Forsvaret er fra flere sider blevet beskyldt for at være alt for sent ude i forhold til at få stoppet bogen. Men det afviser Søren Gade.

- Det handler om ytringsfrihed. Jeg ønsker ikke et system, hvor forsvaret ransager private hjem for at få fat i eksemplarer af bogen. Derfor er det forfatterens ansvar ikke at offentliggøre fortrolige oplysninger, og forsvaret har tilbudt ham hjælp i den forbindelse, siger Søren Gade.

Ifølge Søren Gade udkommer der mange bøger om den danske krigsindsats i Afghanistan, som ikke volder problemer. Denne sag er unik, fordi der er tale om jægersoldaters operationer, siger han.

/ritzau/