Gade: Informationer blev dobbelttjekket hos forsvaret

Påstanden om urigtige oplysninger om Afghanistan er skudt over målet, mener forsvarsministeren. Der blev dobbelttjekket hos forsvarskommandoen, siger han.

Forsvarsministeren presses igen i sag om dokumentarfilm. Fold sammen
Læs mere

Oppositionen skyder helt over målet, når den snakker om urigtige oplysninger i sagen om danske soldaters tilfangetagelse af personer i Afghanistan.

Det siger forsvarsminister Søren Gade (V), efter at han i TV-avisen blev beskyldt for at tale usandt ved at sige, at danske soldater ikke bar flag under missioner i Afghanistan, hvor de tog fanger.

- Jeg må klart afvise de beskyldninger, der er kommet. Jeg har i dag bedt Forsvarskommandoen om at tjekke oplysningerne igen. Og forsvaret siger, at mit svar til Folketinget er korrekt, siger Søren Gade til Ritzau.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, mener til gengæld sagen er så alvorlig, at ministeren må gå af.

Dermed fortsætter opgøret mellem regeringen og oppositionen om danske soldaters rolle i tilfangetagelsen af afghanere, som blev overgivet til amerikanske styrker i Kandahar.

Fangerne har senere fortalt, at de blev mishandlet i lejren.

Spørgsmålet om flagmærkerne er centralt, fordi danske soldater ifølge ministeren kun i to tilfælde har overgivet fanger til amerikanerne.

En tidligere amerikansk forhørsleder hævder imidlertid, at danske soldater fem-seks gange har afleveret fanger i lejren.

Forhørslederen kunne kende soldaterne på de danske flag på skulderen. Hvis soldaterne brugte flag på skulderen, kan omfanget af danske soldaters overgivelse af fanger til amerikanerne være meget større end hidtil antaget.

En tidligere frømand og medlem af stabsledelsen i Afghanistan hævder ifølge TV-avisen, at soldaterne havde stående ordre på at bære flag, så de ikke blev forvekslet med de mange andre nationer i området.

Det centrale spørgsmål er, om det strider mod ministerens svar på et §20 spørgsmål fra 10. januar. Her oplyser ministeren om en konkret mission, hvor 31 personer blev taget til fange:

- Som udgangspunkt bar soldaterne fra de danske specialoperationsstyrker ikke nationalitetsmærker under operationerne i Afghanistan. Uniformerne var dog udformet således, at nationalitetsmærker kunne afdækkes/blotlægges alt efter den opgave, som skulle løses. Det kan således ikke udelukkes, at enkelte soldater bar synlige nationalitetsmærker i den givne situation.

Den sidste del af svaret blev ikke bragt i TV-avisen, og ifølge ministeren har DR også undladt at bringe interview med lederen af patruljen, som bekræfter ministerens svar.

- Nu har jeg i måneder lagt ryg til DR's dækning af forsvaret, men den vinkling er alligevel dybt overraskende. Jeg må bare sige, at jeg ikke kan "transmogriffe" mig om til en dansk soldat i Afghanistan i

2002. Så når jeg får et svar fra forsvaret om, at man ikke bruger mærker på patrulje, så holder jeg selvfølgelig fast i det, siger Søren Gade.

Mogens Lykketoft mener imidlertid ifølge TV-avisen, at sagen er så alvorlig, at den bør få følger for forsvarsministeren.

- Det er ret effektivt dokumenteret, at ministeren ikke har fortalt sandheden. Det bør føre til et mistillidsvotum, sagde Mogens Lykketoft i indslaget.

Men det kommer ikke på tale. Dansk Folkeparti vil ikke være med til at vælte ministeren på denne sag.

- Det er ikke mit job at holde hånden over ministeren, og hvis Søren Gade havde tilbageholdt oplysninger eller talt mod bedre vidende, så ville vi tage det alvorligt. Men i det her tilfælde er der formentlig tale om en misforståelse, fordi regelsættet giver soldaterne mulighed for både at vise og skjule mærket alt efter

sikkerhedssituationen, siger DF's forsvarsordfører, Hans Kristian Skibby, til Ritzau.

/ritzau/