Gade afviser Afghanistan-undersøgelse

Oppositionen kræver en uvildig undersøgelse og forsvarsminister Søren Gades afgang, da den mener, at han har givet forkerte oplysninger til Folketinget om de danske elitesoldaters aktioner i Afghanistan.

Bar danske soldater synlige dannebrogsflag under deres aktioner i Afghanistan eller ej?

Spørgsmålet lyder måske mindre væsentligt, erkender Socialdemokraternes medlem af udenrigspolitisk nævn, Mogens Lykketoft. Men man siger jo også, at djævelen ofte ligger gemt i detaljen.

En tidligere frømand, Stefan Nonboe, sagde i går, at det er normalt, at de danske soldater bærer flag i Afghanistan. Dermed sandsynliggør han, at den amerikanske forhørsleder Chris Hogan, der i den kontroversielle dokumentarfilm »Den Hemmelige Krig« siger, at han fem-seks gange har set soldater med det danske flag videregive fanger til en amerikansk lejr, rent faktisk taler sandt.

Det har regeringen benægtet. Danske soldater har udleveret fanger til amerikanerne to gange. Og elitestyrkerne bærer som udgangspunkt ikke flag, slår forsvarsminister Søren Gade fast i et svar til Folketinget.

»Der er givet forkerte oplysninger til Folketinget,« siger Mogens Lykketoft.

»Det skaber jo også en forestilling om, at der er mange flere ting, vi ikke har fået at vide. Derfor er behovet for en tilbundsgående undersøgelse akut,« siger han.

SF's politiske leder, Villy Søvndal, er enig: »Det er pinligt for regeringen. Hver gang den siger et eller andet, så dukker der nogle vidner op, som siger noget modsat,« siger han og påpeger, at Gade må gå, hvis han bevidst har vildledt Folketinget.

Men en uvildig undersøgelse eller et mistillidsvotum til ministeren har ingen gang på jord, siger Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby. Han har dog bedt Søren Gade om en redegørelse.

DF støtter regeringen
»Men det er slet ikke i samme dur som den undersøgelse, som Lykketoft og andre synes er spændende at få,« siger Hans Kristian Skibby.

Den patruljefører, som var leder af tilfangetagningen af 31 afghanere tilbage i 2002, sagde i går til Ritzau, at det som udgangspunkt var normal procedure ikke at have flag på.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen affærdigede i går oppositionens krav om en undersøgelse.

Det samme gør forsvarsminister Søren Gade.

»Vi har talt med dem, der var ude i felten, og de siger, at de normalt ikke havde flag på, men at det ikke kan afvises, at der har været nogle, der har haft mærker på. Jeg har svaret i overensstemmelse med det, jeg er blevet oplyst fra Forsvarskommandoen, og jeg er 100 pct. tryg ved, at de har givet mig rigtige svar,« siger Søren Gade.